Ingrid Andersson t.v. och Bodil Magnusson

Harmoniskt och poetiskt i gränslandet
mellan dåtid och nutid

Klippan 181013
Fragment från andra tidsepoker, präglade av tidens tand samt visualiseringar av vårt urtida ursprung är i denna utställning sammanlänkande i levande Contemporary Art med meditativa vibrationer. Dåtid och nutid blir ett i ett evighetsperspektiv. Dessa tankebanor förenar de två utställarna i Klippans konsthall, Ingrid Andersson, bildkonstnär och Bodil Magnusson, glaskonstnär. Ändå är de olika i tekniker och manér, vilket ger denna harmoniskt vackra utställning en extra spännvidd.
Ingen av utställarna kände varandra innan utställningen och blev glatt överraskade över hur perfekt deras verk harmonierade med varandra.

Ingrid Andersson, som är uppvuxen i Ljungbyhed är sedan många år Sölvesborgsbo. Hennes första utställning var ett examensarbete i Klippangymnasiet intill. Dåtid och nutid igen...
I denna utställning visar hon akrylmålningar av utforskande landskap, komponerade i strama linjespel med rektanglar och fyrkanter. Enkelhet och yta är honnörsord.
Ingrids kubistiska bildvärld är avskalat stilren. Hennes målningar är estetiska, harmoniska och balanserade kompositioner med suveräna texturer.därtill. Sol, himmel och hav kan förnimmas mitt i det lugna, stiliserade, abstrakta.

– Jag jobbar i tunna lager på lager, där ljus möter mörker, rost möter färgen, det blänkande det skrovliga, berättar Ingrid som gärna lägger till bitar av metall för att få fram det skrovliga för flerdimensionellt intryck. Inte en pensel när i hennes konstverk. Där är det kniv och svamp som gäller under arbetsprocessen för konstnären, bildläraren och KRO-medlemmen Ingrid Andersson.

Ölandsbon Bodil Magnusson bytte formspråk från textil till glas efter att varit verksam i decennier med textil som främsta uttrycksmedel. Hon gjuter in metall, mässing och glas i sina skulpturer, låter gärna de bubblor som uppstår under processen förstärkas och förstoras för att ge liv och puls.

– Jag klipper till figurer som gjuts mellan glaslagren i vissa skulpturer, lägger in kross för extra effekter. Till glasbysterna använder jag mig av sandformer, säger Bodil och visar ett arketypisk byst som visar två ansikten likt guden Janus. Bodil jobbar gärna med det undermedvetna kontra medvetna och låter ofta en röd Ariadnetråd slingra sig in i skulpturerna.

– Jag vill skapa en dialog mellan då och nu, berätta och skapa budbärare som änglar och fåglar. Kulturarvet på Öland med dess stensättningar och runstenar ger en naturlig inspiration. Poesi är en annan källa, säger Bodil som själv skrivit poesi och utkommit med boken Sommarfågel. Även skulpturerna föräras poetiska, sköna titlar som “En ödslig ljungpipare”, “Självlysande i fullmåne” eller “Andetag ut i rymden”. Bodil Magnusson är medlem i KRO med representation i Sveriges riksdag.

Utställningen med Ingrid Anderssons måleri och Bodil Magnussons glasskulpturer har vernissage i Klippans konsthall lördagen den 13 oktober och pågår t.o.m. 18 november.