Skulptur, grafik och kakel...

Marylyn Hamilton Gierow och Gösta Gierow
på Tomarps kungsgårdhailton_gierow

Kvidinge/Tomarp 190108
Tomarps kungsgård startar vårsäsongen med en utställning, vibrerande och gnistrande av liv, rörelse och lyckliga ögonblick, fångade i flykt.
Det är skulptrisen Marylyn Hamilton Gierow som skapat ett elegant och livskraftigt universum i terrakotta och bronser. Med hästen som huvudaktör, fullföljs och tydliggörs den inre känslan i kända eller överraskande positioner eller situationer.
I likhet med all högklassig konst känns hennes skulpturer som ömt smekta i ögonblickets skaparkraft. Ändå är det i skissen hon närmar sig det färdiga verket efter många sökande turer.


Alla gestalter har sitt ursprung i lera. Flertalet blir sedan gjutna i brons.


Gösta Gierow



Kärleken till hästen är livslång. Ingen av hästskulpturerna är allmän eller neutral utan har sin proveniens i historien, mytologin eller i minnenas bank. Bl.a.Napoleons och Poseidons hästar tar plats i den expressiva hästflocken, genomsyrade av kraft och grace.

– Jag är uppvuxen i den småländska gården Bölsnäs med fem syskon och djur och bär med mig många minnen därifrån. Från hemmet red jag och en väninna som tonåringar ända till Södermanland och tillbaka – en ritt som bl.a. uppmärksammades av Idun Veckojournalen, minns Marylyn som senare sökte sig ut i Europa, gick på konstskola i England, vidare till Konstfack och Kungliga Konstakademien, där hon träffade sin man, grafikern och målaren Gösta Gierow.

Hans surrealistiska konst fyller kungsgårdens väggar och flankerar Marylyns skulpturer med spännande grafik, måleri och kakelkonst. Framlidne Gösta Gierow var en av de nio i IX-gruppen som förde svensk grafik ut i världen. Gösta Gierow erhöll det största grafikpris 1999 som erhållits i Sverige, vilket säger mycket om hans storhet som grafiker. I likhet med Marylyn är även han representerad på Nationalmuseum.

– Vi reste mycket, bodde bl.a. i flera år i Mexiko, där jag hade min första utställning, säger Marylyn och visar en av sina inträngande kvinnoskulpturer, alla med attityd och med kvinnokroppen som utgångspunkt.
Det är lätt att förstå att Marylyn jobbat mycket med porträtt, då alla hennes gestaltningar av människor och djur av alla de slag har en egen karaktär,
personlighet och uttryck.

Ett av hennes pricksäkra tolkningar är en gipsskulptur av Tage Erlander, humoristiskt fångad i en av hans typiska poser med huvudet på sned. Uttrycksfulla ansikten i terrakotta av klassiska gestalter såväl som punkare kompletterar Gösta Gierows konstverk på en vägg.
Marylyns karriär som skulptris är lång och framgångsrik. Hon är förutom på Nationalmuseum representerad i Gripsholms Porträttgalleri med porträtt av Ralph Erskine och Karl-Ragnar Gierow.
Många av hennes skulpturer syns i den offentliga utsmyckningen bl.a. ett lejon och ett porträtt av Anita Aperia på Astrid Lindgrens barnsjukhus samt en bronshäst i Fyrislund.
Även priser inom travsporten bl.a. Avantipriset, travets Oscar, är skapade av Marylyn Hamilton Gierow. Ordet Avanti bör för övrigt var ett av många passande namn på hennes konst.
Ständig ritt framåt på nya outforskade konststigar i trav eller full galopp….

Marylyn Hamilton Gierow och Gösta Gierows utställning på Tomarps kungsgård har vernissage lördagen 9 februari och pågår to.m. den 17 mars.



Gipsporträtt av Tage Erlander