Gunilla tröttnar aldrig på akvarellens oberäknelighet

Ängelholm 151210
Skönhet och behag…
Det är eviga epitet som redan gamle skalden Kjellgren deklarerade i sin ”Den nya skapelsen”.
Konstnären Gunilla Möllers balanserade bildbyggen i färg och form rymmer också alltid dessa två komponenter.
Tilltalande förpackning med spännande innehåll…

Gunilla Möllers egna nya skapelser i akvarell, grafik eller collage visas nu på Galleri Moment med vernissage lördagen den 12 december. Ögat fångas direkt genom det estetiskt tilltalande uttrycket.
Sedan tar nyfikenheten över för närmare betraktelser av tankebanor, innehåll och temata i Gunilla Möllers säkra, kontrollerade måleri eller grafik.
Dåtid och nutid vävs samman i en serie digitalgrafiska blad, där  femhundraåriga illustrationer i historia och arkitektur från två bokverk kombineras med egna foton och bilder under temat ”Synvillor”.

Husdröm eller kråkslott…
Vart är vi på väg? Har vi lärt oss av historien?

– Jag har ärvt två bokverk ”Fyra böcker om arkitekturen” av Andrea Palladio och Historia om de nordiska folken av Olaus Magnus. Det lockade mig att göra något eget, kombinera med egna nutidsbilder, illustrationer och foton. För att förverkliga mina idéer tvingades jag ”kill my darlings” - dvs  den grafiska metod med fotopolymer som jag använt under alla år. I denna serie använder jag digitala utskrifter på präglat papper för att tillföra det jag vill, säger Gunilla som är utbildad konstvetenskapare och inredningsarkitekt innan bildskapandet tog över för många år sedan md akvarellen i fokus.

Gunilla tröttnar aldrig på akvarellens oberäknelighet, gillar att tämja och utforska den. I en serie akvareller anas en ödesmättad undergångsstämning, oro i leden hos de till synes harmoniska folkgrupper som stilrent och nästan arkaiskt tar plats i motiven med plats för öppningar och utgångar. Det finns inga döda ytor i Gunillas akvareller. I denna serie är ytan aktiverad med lekfulla ristningar och cirklar för att åskådliggöra underliggande orosmoment.

Ja, vart är vi på väg? Samma fråga som vid de grafiska bilderna uppstår här men det ljusa hoppfulla inför framtiden anas mellan bildytorna. Andra akvareller som visas i galleriet är  bl.a. det skånska landskapet i Gunillas egen tappning, där olika ytor i färg och form möter varandra.

– Det var stor skillnad att flytta från Bohuslän till detta skånska landskap med den svarta jorden och höga träden. Det är där jag hämtar min inspiration och idéer. Jag gillar att arbeta med svåra tekniker. Det är en avvägning, vilken teknik som passar bäst till det jag vill få fram. Man får tänka om. Det krävs omsorg, men föder oavbrutet nya tankebanor, säger Gunilla som är medlem  i såväl KRO som BUS och Konstrundan i Nordvästra Skåne.

© Bmz.se • Citera oss gärna men ange källan


Gunilla Möller

Gunilla Möllers utställning med vernissage lördagen den12 december
kl.11.00 pågår t.o.m. den 9 januari 2016.