Pilar Gonzales

Pilar Gonzales
Kärlekens närvaro och dimmornas arkitektur…

Åstorp 160906
– Kärlekens närvaro och dimmornas arkitektur…
Så betagande vackert och samtidigt så träffande beskriver poeten Elsa Grave konstnären Pilar Gonzales surrealistiska konst. Kärleken, hoppet och evighetsperspektivet fyller hennes avskalade bildvärld som ofta är uppbyggd i tre dimensioner.
Den återkommande violinen spelar kärleksmusik bland klassiska igenkännande symboler i ett tidlöst och överjordiskt landskap.
Det är lätt att bli drömskt poetisk om man går in i Gonzales bildvärld.

Pilar är en multikonstnär, född i Chile men bosatt i Halland sedan 1975.
Oavsett om hon är verksam som målare, skulptris, grafiker, muralmålare, föreläsare eller som inspiratör, projektledare eller sångare, vill hon berätta och förmedla sin livssyn, sina erfarenheter och ge kärlek, hopp och tro.

På Åstorps bibliotek ställer hon, olje- och akrylmålningar, akvareller, stengods, glaskulpturer m.m.
Pilar har haft separatutställningar och representation i bl.a. Egypten, Ryssland och Tyskland, där hon är representerad med muralmålningar. Och så hemma i Sverige förstås…

Nu är det så dags för Åstorpvisit igen.  För vissa besökare kan det bli ett glatt återseende, då de känner igen hennes drivna manér och bildspråk från Galleri Hultman, där hon ställde ut för några år sedan.

En stor oljemålning har nyss satts upp på ena långväggen när vi besöker Pilar Gonzales och hennes proffshängare mitt i bråda hängningstagen.

– Den här heter Arvet. Jag är inte aktivt troende men jag tror på en skapande kraft och evigheten. Här har jag delat in själen i olika boningar. Vattnet ser jag som födelsesymbol, att vi är födda i vatten. Fiskarna visar på rörlighet, att det aldrig är stilla.

Med målningen på kortväggen, Vägvisaren, vill jag  visa att vi har en egen vilja – ett val i livet, säger Pilar och för oss till ett annat större verk – Perpetuum mobile.
 Även här berättas om hoppet, att aldrig ge upp. Där visas en utsatt man – hennes gestalter är alltid stiliserade, oftast med ryggen emot, efter ett skeppsbrott. Det finns ett hem i snäckan och en horisont att se fram emot.

Den som söker han finner…

– Jag arbetar gärna till musik. Målet för mig är att berätta genom att skapa och måla, få en kommunikation, ge livskraft. – Jag vill att folk skall njuta av mina konstverk, gå in i min värld. 

Det jag har levt och upplevt känner många igen sig i. Alla hamnar i liknande situationer någon gång i livet, säger Pilar och kollar några av sina fotografier och akvareller som står på vänt intill två stenskulpturer med skilda karaktärer i respektive ansiktshalva. Deras dualism kommer till sin rätt med hjälp av en spegel på golvet. Dekorativa rektanglar  och figurer i plexiglas, effektfullt målade med kinesiskt permanent bläck ger ytterligare livslust i utställningen. Ett harmoniskt och välformat barnansikte, där varje linje är en fågel, fångar blicken.

Det händer något överraskande eller tankeväckande runt varje hörn av utställningen. Precis som livet självt, med himlen runt hörnet!

Utställningen med Pilar Gonzales konst har vernissage lördagen
10 september. Utställningen pågår t.o.m. 7 oktober.


 ©BMZ.se • Citera oss gärna men ange källan