Bitte Hall

Fotografen Bitte Hall och smyckedesignern Ella K hos Dagmar Glemme Art Center

Hasslarp 150529
Tänk, vilka skatter som kan gömmas en byrålåda! Lill Lindfors drömde om att ha en man där. Fotografen och förläggaren Bitte Hall sökte och upptäckte  svartvita, unika fotodokument från sjuttiotalet i sin.
I fyrtio år låg fotona väl dolda, innan Bitte Hall tog fram dem ljuset till allmänt beskådande.
Bitte ställer nu ut sina foton av en svunnen epok den liguriska byn Apricale på Dagmar Glemmes Center, där även den internationellt kända smyckesdesignern Ella K, visar sina kollektioner vägg i vägg. Det är smycken som aldrig lär blir bortglömda i en byrålåda.

Två uppmärksammade utställningar med strålande recensioner i Apricales slott och i San Remo har det blivit hittills av Bitte Halls unika fotogömma. Till hösten kommer fotosamlingen att doneras till Apricales kommun.
Fotoutställningen är ett tidsdokument av byn Apricale med medeltida anor som varsamt, med kärlek och ömhet fångats av Bitte Halls kamera med svartvit film.

– Jag blev förälskad i byn och dess invånare, där många levde kvar i artonhundratalets livsstil. Det var gott om starka personligheter och livsöden. Jag blev den första utlänningen som köpte semesterhus och den tredje i byn på 650 personer som fick telefon, berättar Bitte som levt i såväl London som Geneve och Rom. Därutöver har hon bl.a. som bokförläggare gjort täta resor runtom i världen, oftast till Verona, Milano, Frankfurt och de skandinaviska länderna.

Trots hennes stora reseerfarenhet det var ändå lilla Apricale och dess folkliv som både Bitte och kameran föll för.
På fotoutställningen omsluts man direkt av en gammaldags bykänsla, en mötesplats där man gärna vill känna personerna och deras dagliga liv närmare på pulsen

Dagmar Glemmes stora ateljé och utställningshall med hög takhöjd och kantiga väggar bjuder på en perfekt inramning till byns många personligheter som exponeras på väggar och i bildflaggor från taket. Personnaget vimlar av olika för oss idag udda karaktärer, vars livsöden ofta syns inpräntat i deras ansikten.


Ella K

– Det var uppbyggt som ett feodalsamhälle, där var och en hade sina givna roller. Jag lärde känna många av dem. De blev mina vänner, säger Bitte Hall och bjuder på glimtar av människorna bakom bilderna. Den tandlösa mormodern här på bilden var smugglare under kriget. Mannen med det fårade ansiktet hade varit i tyskt fångläger. Den andre höll kaniner i sin källare, djur som han sedan åt upp.

De gamla kvinnorna på bilden intill var pensionerade prostituerade, berättar Bitte Holm som fortfarande har kvar både sitt hus och sin stora kärlek till byn Aprical som står på den inofficiella listan över ”Italiens vackraste byar”.

Smyckedesignern Ella K
I rummet intill Bitte Hall möts vi av fantasifulla, undersköna, maffiga smycken, vars överdådiga form- och färgskönhet ligger nära barockens svällande uttryck.
Ella K:s smycken i rejält tilltagna format ligger nära naturens egna oregelbundna former och med balanserat urval av stenar i mycket unika färgkombinationer. Skönheten är slående, som ett oväntat slag i magen. Det finns influenser av såväl den orientaliska mystiken som den ryska kraftfulla, magnifika formspråket. Dessa smycken är ingenting för de blygaste violerna från Flen men desto mer svidande åtråvärt för alla andra. T.o.m. den världsberömde klädskaparen Christian Lacroix har använt Ella K:s smycken för att förhöja hans ofta djärva kreationer på catwalken. Även andra stora klädskapare vill använda sig av hennes i ögonenfallande dekorativa smycken med personligt uttryck. De stora modemagazinen har naturligt nog uppmärksammat hennes begåvning.

Swarowskystenar syns på alla Ellas arbeten bland halvädelstenar som bl.a. agater, ametister, carneos och bergkristaller. Ella K äger en unik samling av äldre Swarowskistenar som hon köper i sin hemstad Paris på en marknad två gånger om året.

– Jag använder mig av ett ovanligt material som bas som kallas tarozel och blandar gärna in udda material som ebenholts och fiskhud i mina smycken. Jag skissar eller ritar aldrig. I stället sluter jag ögonen, försöker se former och färger och förlitar mig på de visioner som kommer upp, säger Ella K på en lätt bruten engelska.


© Citera oss gärna men ange källan