Dagmar Glemme i Båstads biblioteksgalleri

Vem bestämmer gränserna när allt egentligen hänger samman?

Båstad 160212
Murar byggs för världens folk på flykt. Murar reses stadigt med mångtusende års erfarenhet - mellan rik och låg, man och kvinna, nationer, raser, religioner…
Konstens oändliga, mångfacetterade uttryck i musik, teater, litteratur, bildkonst, arkitektur, är bara en av oändligt många små dörröppnare för en gränslös kommunikation mellan nationer och människor. Med dess vidöppna, välkomnande grindar till jorden och dess varelser i ett svindlande kosmos är den goda konsten ett språk alla kan förstå, beröras av och känna gemenskap med. T.o.m. i en värld full av kaos, även om den är granne med Gud…
Konstformernas olika yttringar och uttryck fungerar ofta i ren symbios – ett släktskap som befruktar varandra, vilket fler och fler konstutövare insett.

På Bibilioteksgalleriet i Båstad ställer den internationella bildkonstnären, skulptrisen, glaskonstnären Dagmar Glemme ut sina senaste konstverk, hämtade från hennes eget Art Center i Hasslarp.
Även på denna vernissage den 13 februari, tar hon med sig sin kompanjon och inspiratör sedan många år – den klassiska pianisten Carl Petersson.

Där Dagmar Glemme ser former, rytmer, ansikten i musiken, färgsätter toner ger hennes bildskapande näring och inspiration till Peterssons eget musikutövande. Ett Win-Winkoncept för båda partner samt inte minst publik och besökare. Ett bildspel och en konsert i den intilliggande konsertsalen utlovas på vernissagedagen.

Inne i Båstads biblioteksgalleriet råder ett bedövande kraftfält av sjudande, livskraftig kreativitet med andlig laddning.
Dagmars kända inre resor genom kosmos, himlar och planeter, där mytologiska varelser och gudar flyger fritt bland bevingade djur i en förtrollande, gränslös och symbolfylld värld bortom tingens ordning, breder lekfullt ut sig i galleriet.
Denna utställning bjuder på de senaste ur Dagmars produktion – där glaskonsten mer och mer tar över de färgstarka målningarna på bananblad eller handgjort papper.
Dagmars unika överjordiska uttryck, där Ariels lätta fläkt alltid anas, görs sig i mitt tycke, allra bäst i glaskonsten.

De klassiska profilerna och vinrankan som bildar en helhet i en utsökt Graalvas… Eller det allra senaste, droppformade vridna skulpturer med olika innehåll… Ett förbjudet glasäpple i grönt ligger också och väntar på att tuggas eller köpas.
Glaskonsten svävar, lyfter och når den till synes andliga dimension som alltid tar ett djupt andetag i hennes väggmålningar, där noter, G-klavar och basfiol tar allt större plats.

Denna lätthet syns också i hennes akvareller – en teknik som hon tidigare anammat och nu tagit upp igen. Den runda formen och spiralen återkommer inte bara i glas- och keramikfat och i en stor väggmålning.
Ett läckert bord, där Dagmars målning lyser under den runda glasskivan är ett konstverk och en möbel i ett.

Utställningen är en upplevelse i sig – i likhet med Dagmars eget Art Center och dess trädgård med jättelika stenfigurer.
Sådana har hon förövrigt i överdåd på en egen gata i tyska Uelzen, där hon permanent har installerat tjugoen stora egna stenskulpturer samt ett två våningar hög adventskalender i rådhusets fönster.

Även i FN huset tronar ett verk av Dagmar Glemme som snart skall ut och resa i stora världen igen, denna gång till en kyrka i Martinique, som hon på uppdrag målat fyra verk till.

Världen är stor men kosmos är större…

Utställningen pågår 13 februari – 9 mars

©BMZ.se • Citera os gärna men ange källan