Gittan Jönsson

Gittan Jönsson ställer ut på
Galleri Moment

Ängelholm 180608
Det finns många oförutsedda vapen i konstens värld för att påverka, kommunicera och skapa opinion.
Gittan Jönsson har sedan sjuttiotalet använt sig av dammsugerskan som symbol i målningar och figuriner i sin ständigt pågående feministiska och politiska kamp för att synliggöra orättvisor.
Den kända Dammsugerskan figurerar och håller “Alles in Ordnung” även i hennes utställning på Galleri Moment med vernissage lördagen 9 juni.

En av Gittan Jönssson färsk, nyklippt dokumentärfilm “Parallella linjer
ett kvinnohistoriskt dokument”
kompletterar utställningen.
Den två timmar långa filmen som visas i en sal i biblioteket har tagit Gittan Jönsson och hennes filmteam tre år att filma, sammanställa och klippa.
Dokumentären som visats i Ystad, drar paralleller med svenska feministrörelsen i Sverige i tidigt sjuttiotal och dagens i Berlin. Intervjuer har gjorts med äldre svenska konstnärer och dagens unga konstnärer i Berlin – den stad som Gittan alternerar med förutom bostaden och ateljén i Brantevik.

– Nya tider, nya uttrycksformer… Den ställer mest frågor. Jämställdheten är betydligt sämre i Tyskland som har stor mansdominans i konstvärlden, säger Gittan, uppvuxen i Helsingborg och Skepparkroken. Efter Konstfack 1967- 72 med inriktning på grafisk formgivning följde en framgångsrik konstresa inom illustration, måleri, teckning, tonsättning av Sonja Åkessons dikter m.m.
Bl.a. var hon medarbetare i grupparbetet med Historieboken som behandlade kapitalismens historia i Sydafrika och Europa samt i det klassiskt feministiska musikalbumet “Sånger om kvinnor”.

– Teckningen är viktig för mig. Jag älskar leken och frihetskänslan i linjespel och prickar. Berlin är full av alla slags kommunikationsnät. Drar man en metafor till samhället av idag, där allt kan hända, kan man undrar vart vi är på väg, bland alla linjer av spår och broar. Det undrar de här små barnen också som förundrat iakttar spår och outgrundliga vägar i målningen “The future” säger Gittan som helst målar i blandteknik lager på lager.

Ett självporträtt av Gittan själv i knytblus fordrar ingen förklaring. Inte heller
Me-toobilden av en man med erigerad penis och en undergiven kvinna på väg dit med munnen. Men mycket är dubbelbottnat i hennes berättande konstverk. Det beror på vilka skygglappar du sätter på dig och dina livserfarenheter.
Den glittrande mobilen med komponenter av ögonhängen i papp och glittrande prismor heter Global ögontröst. Men är prismorna symboler för tårar över vår jord eller är de ljusspridare som sprider nytt hopp på jorden? I hennes bildvärld är ingenting vad det synes vara.
En målning med virvlande linjer, likt ett partitur, visar vid närmare betraktelse en karta över livet med olika hållplatser, där villan och Volvo tar plats i mitten. Vem bygger och styr vår värld?
Eller vad berättar bilden av det lilla barnet skogen som håller i två vuxna händer. Får hon hjälp eller är hon fasthållen av tvång?

Gittan Jönssons utställning har vernissage lördagen 9 juni kl 11 -14 på Galleri Moment. Den pågår t.o.m.28 juli. Filmen visas två gånger om dagen tisdagar-fredagar samt en gång på lördagar. Se anslag eller ring för närmare info om visningsdagar.