Astrid Gate

Systrarna Astrid och Aino förvaltar arvet efter farfar Simon Gate

Hasslarp 170512
Ingen i hela världen mer än glaskonstnären Astrid Gate har lyckats med det imponerade svåra konststycket att framställa dubbel och trippel Graal!
Nu ställer Astrid ut på Dagmar Glemme Art Center tillsammans med lillasystern Aino Gate som även hon lyckats hitta nya oprövade, oväntade stigar inom glaskonsten. Begåvningar syns ofta ligga latent i generna i generationer, i väntan på rätt Halllujamoment. Det gäller även systrarna Gate.

Som barnbarn till den store glaskonstnären Simon Gate hade inte Astrid Gate en tanke på att följa i hans berömda fotspår. Att försöka nå upp till hans internationella högstatus kändes oöverstigligt. Det fanns annat som lockade. Den konstnärliga ådran fylldes i stället av oljefärg som sedan målades på dukar med motiv av älsklingshobbyns fyrbenta – hästarna.
Begåvningsreserven och den intuitiva känslan för glaset låg därför slumrande i trettio år innan Astrid, fångades av glaset och sögs in i dess magi. När Astrid väl hittat dit tack vare en företagsam farmor, stannade hon kvar och har i likhet med Aino gjort en storslagen karriär. Farfar Simon skulle varit stolt med råge över sina barnbarns framgångssaga.

Vi möter Astrid Gate mitt i utställningsbestyren på Dagmar Glemme Art Center medan Aino är hemma och vakar över deras sjuka mamma.

– Det var i samband med Orrefors hundraårsjubileum 1985 som farmor bad mig följa med. Allt föll på plats. Det var min grej! Jag visste med absolut säkerhet att jag hade hittat rätt, något som tydligen även Orrefors höll med om. Efter utbildningen där under fyra månader, fick jag jobb direkt. Det var en underbar tid med ett härligt gäng och generösa arbetsvillkor. Men jag kände att jag inte fick utveckla mina egna tankebanor och startade1996 min verksamhet i egen regi. Både yrkesmässigt och privat har jag litat på min intuition. Jag nosade fram rätt medarbetare, vilket är ett måste i mitt arbete, där ett tillitsfullt teamwork är helt nödvändigt.
Blåsaren och glaskonstnären Micke Johansson och Wilke Adolfsson blev mina stöttepelare i mitt experimenterande och vårt teamwork med att få fram dubbel och trippelglas i hyttan.
Misslyckades med dubbelgraal två gånger, då de exploderade i ugnen medan mina sju trippelgraalpjäser fungerade perfekt, säger Astrid som inte har med några trippel eller dubbelgraal på utställningen.

Hennes glaskonst är tillräckligt magnifik och unik i vanligt enkelgraal med dess synbara skikt, där graalens hemlighetsfulla, andliga väsen anas mellan lagren. Effektfulla bubblor kan ibland gnistra likt diamanter.
Motiv av naturens fauna och djurliv som växter, blommor syns likaväl som ansikten, zebrahuvuden och delfiner i motiven. Och naturligtvis hästansikten...
Det är inte bara Astrid som utforskar och utmanar materialet. Aino vann första pris på påskrundan i Växjö. I motiveringen komplimenteras Aino för sin stora känsla för materialet, hennes utforskning och utmaning av glasets inneboende egenskaper och associationer.

Ainos målade bildverk av glasfusing, vissa med utsågat trä i skivor eller annat kompletterande material, bär samma unika uttryck som systerns Graal.
Motiven i glasfusingsbilderna är egentligen inre fantasier om en sjuk kropps inre organs förfall.

Men Ainos konstverk är så intensivt engagerande, formsäkra och dekorativa att var och en kan se sitt i glasfusingbilderna – i dag, i går och i morron. Samma sak gäller Astrids graal – se, upplev och upptäck på nytt!

Glaskonstnärerna Astrid och Aino Gate har vernissage lördagen 13 maj på Dagmar Glemme Art Center, Hasslarp.
Utställningen på går t.o.m. 18 juni.