Bo Lundvall

Det urbana möter naturen på
Galleri Hultman

Åstorp/Grytevad 160910
Det nyrenoverade galleriets väggar sjuder och gnistrar i charmiga färgsättningar, elegant förpackade i arkitektoniska kompositioner av stadsmotiv, dess hus och byggnader.
Det är stadens bästa sidor, dess stämningar och atmosfär som konstnären Natalia Johansson frikostigt exploaterar i olja och akvarell på ett uppfriskande kubistiskt manér.

– Jag är en stadsmänniska, intresserad av arkitektur. Mina lärare ville att jag skulle bli arkitekt men jag fastade för måleriet. Formspråket är viktigt för mig. Jag strävar alltid efter balans i mina verk och sätter gärna in lackade partier eller annat för att skapa extra fokus på vissa partier.
Fiskar, djur och vatten är element som jag ofta lägger till för att ge liv och själ i stadsbilden. Och så naturligtvis ljus från vissa fönster, säger Natalia Johansson, född i Ryssland, boende i Stockholm.

Inne i Konsthallen ställer en gammal bekant från småländska Hultsfred ut.
Det är Bo Lundvall, en av landets främsta natur- och djurmålare hemtam på Galleri Hultman, där han har nu ställer ut för tredje gången. USA eller Åstorp, båda är viktiga.

Varje gång är det något nytt i faggorna eller färdigställt för Lundvall – konstnären och illustratören som sedan länge hamnat i den internationella hetluften för djur- och fågelkonstnärer.  Där är han fortfarande. Bl.a. har han deltagit i den åtråvärda, jurybedömda Arts of Birds i USA ett flertal gånger.

Bos arbeten kan gälla allt från beställningar och uppdrag av frimärken, svenska eller åländska, bokillustrationer i svensk eller internationell naturlitteratur eller hedrande illustrationsuppdrag i sådant som The best of Wild Life eller Wildlife.
Hans lommar och doppningar på Ålands frimärken har utsetts till Ålands vackraste för att nämna några av hans framgångsrika avtryck.

Ett av Bo Lundvalls senaste uppdrag som eftertraktad illustratör är en rykande färsk bok med titeln ”Tillbaka till naturen” av Lotta Skogberg.
Den ligger på hedersplats på en bänk under Bos akvareller, hämtade ur boken. Sedan sist har även växterna fått fokus i hans in i minsta detalj realistiska bildväv av däggdjur och fåglar. Men det fria skapandet måste få sitt.

– Jag jobbar med ett designtänkande, vill göra ytan mer levande. Miljön kring djuren förändrar jag ofta för att ge dem en mer passande omgivning som förstärker särarten och uttrycket hos den speciella arten.

Bakgrunderna till de olika växterna, svamparna och blommorna – allt från kamomill till hundkäx, förvandlar jag gärna till en mjukare miljö i milda nyanser för att skapa rättvisa och atmosfär till objektet Ge även dem den inramning de förtjänar…
Även om jag jobbar superrealistiskt i detalj, behöver jag inte redovisa allting jag ser. Hos en orm t.ex. kan stora delar av kroppen försvinna in i svansen. Ofta lägger jag till andra livsformer i bilden. Bladen kan få ett tillskott av en söt nyckelpiga, ett flitigt bi…,

– Jag vill återuppväcka intresset för naturen, säger Bo Lundvall som arbetar i såväl akvarell och olja, med litografier och gicléer.

Bo Lundvall och Natalia  Johansson hade vernissage på Galleri Hultman
10 september. Utställningen pågår t.o.m. 9 oktober.

©BMZ.se • Citera oss gärna men ange källan


Natalia Johansson


Natalia Johansson


Bo Lundvalls sidensvansar och böcker nedan