Jon Mills, Jan Åkesson och Nils Novén

Silver, fotokonst och akvareller på
Galleri Hultman

Åstorp/Grytevad 150917
Det urbana livet, silver och skrot i skönt samspråk väntar på Galleri Hultman / Konsthallen Ekebacken den 19 september då vernissagen för en trio konstnärer med skilda tekniker äger rum. I galleriet huserar akvarellisten Jon Mills medan den fotografiska bildmakaren Jan Åkesson och silversmeden Nils Novén intar konsthallen Ekebacken.

På galleriväggarna skimrar akvareller av Bläsinge/Perstorpsbon Jon Mills – en engelskfödd konstnär som fått ortens kulturpris för att han satt lilla Perstorp på kartan. Det skall till en engelsman för det, likaså för att fånga dimman, dusten, fogen och smogen… Städerna från när och fjärran i Jon Mills stadsmiljöer är nämligen oftast varligt och omfamnade av en skirt dimhölje.

I dimma dolda…
Jon Mills tar kameran eller skissblocket med sig när han som sann observer ger sig i kast med att fånga stämningar och miljöer.

– Oftast är de mest för att säkra minnet. Sedan flyttar jag om delar av motiven och ändrar färgerna för att förmedla känslor och sinnesstämningar. Ensamhet, speglingar i asfalt… Det är stadens stämningar jag vill åt.
Den senaste tiden har dock motiven ändrat karaktär, då människorna nu fått liv i mina tidigare obefolkade stadsmotiv. Det är ju dem som är kraften i stadslivet, säger Jon som i sitt sökande efter stämningar drivet fått fram känslan av temperaturskillnader i respektive städer.

Luften känns sval i ett Helsingborgsmotiv medan det ångar av hetta i medelhavstäderna…

I galleriet lyser även ett objekt, ett ögonfång dominerat av ett högglänsande glaserat keramikklot.  
Det är en estetiskt tilltalande pjäs med ett tankeväckande budskap.  Den kan ses som en åskådlig symbol för människans eviga och ständigt aktuella problem med orättvisor, maktlöshet och vanmakt. Jämförelsen med dagens flyktingkris är oundviklig när man ser de sju världsdelarna på en båt ovanpå klotet.

– Världen är upp och ner och vi är alla en del av del av den, kallar galleristen/keramikern Catarina Hultman sitt udda verk som bara står kvar under vernissagen för vidare transport till en utställning på Öland.









I konsthallen Ekebacken är temperaturen hög uti kroppen. Här samsas den fotografisk bildmakaren Jan Åkesson och silversmeden Nils Novén broderligt om det generösa utrymmet.

Medan den eminente Nils Novén driver sina silverplåtar, kollar den fotografiske Jan Åkesson skrotupplag.

– Jag är en hängiven trädgårdsamatör som tidigare mest fotograferat växter och trädgårdar. Den digitala teknikens möjligheter, där jag kan använda fotot som bas, sedan laborera och söka mig fram, fick mig in på ett annat spår.

Det är det slitna, bedagade, nedbrutna som fascinerar mig. Det finns en förunderlig skönhet i processen när naturen tar tillbaka det människan tillverkat. Jag letar detaljer i skrot, plåtar och bearbetar motivet digitalt, ger det ny struktur, rörelse och ljus, säger Jan och visar på en stämningsfull triptyk från 36:ans skrotupplag.
Dörrar blir landskap, en stenhäll blir en spännande grotta med stark djupverkan, baksidan på en gammal grävskopa har fått nytt liv – fyllt av magiskt ljus, en bit plast har förvandlats till ett sagolikt gullregn…
Som i en saga av HC Andersen, där den fula ankungen blir en svan…

Nils Novén har också förvandlat med sitt trollspö, inte ankor men väl kvinnor i sin tidigare profession som hovfrisör med fyra egna salonger och internationella utmärkelser i sitt CV.
Sedan trettio år är Nils en framgångsrik silversmed, ett yrke han påbörjade parallellt med sin tidigare karriär. Hans formspråk är mjukt, böljande, likt naturens egna former.

– Att driva upp en skål ur en plåtbit, är som att följa en frisyrs rörelse – en rörelse som måste avbrytas i rätt ögonblick.

På denna utställning visar han utsökt formrena silverpjäser och smycken.
Det organiska, formrena går igen i all hans produktion, likaså  dess prägel av luft och lätthet. Det sistnämnda gör smyckena mer lättburna och ger pjäserna en subtil lekfullhet och känsla av rörelse.
Nils Novéns silver kan ses i ett flertal kyrkor som vaser, dopkannor, vinkannor och som fasadutsmyckning.

– Det känns jättebra att få göra ting av bestående värde, konstaterar denne högst aktiva, alerta åttiosexåring som även kan lägga till Eslövs Kulturpris bland sina utmärkelser.

Vernissage lördagen 19 september 13 – 16
Utställningen pågår t.o.m. den 21 oktober



© BMZ.se • Citera oss gärna men ange källan