Lotta Holmgren, Catarina Hultman och Niels Christensen.
(Lotta Backman ej med på bilden)

Påskutställning på Galleri Hultman
med fyra utställare

Åstorp/Grytevad 150401
Niels Christensen letar skrot på soptippar, Lotta Holmgren letar sjödränkta, naturformade träbitar under fiskturer…
De är två udda konstnärer med ett rakt och starkt personligt uttryck, där intresset för vår natur och miljö förenar. Vi träffar dem på Galleri Hultman i färd med att hänga oljemålningar resp.  arrangera skulpturer på podier inför vernissagen på långfredag.

Men det finns plats för fler nu när Galleriet är utökad med dess flitigt använda, funktionella konsthall. Ytterligare en Lotta, Lotta Backman väntas hänga sina målningar på väggarna i konsthallen i lagom tid till vernissagen. Golvet i konsthallen invaderas av Lotta Holmgrens humoristiska, fantasifulla djurskulpturer, där motiven bestäms av trästyckenas formationer. En blå svan och ett kul djurskepnad med titeln "Däckad" hade redan satt färg på rummet.

– Jag jobbar alltid efter träets naturliga form. Råheten, sprickorna, tidens tand är en del av konsten. Det är nu trettio år sedan jag fick idén att använda äggoljetempera till det sjöindränkt material Sedan dess har jag utvecklat en egen metod, omständlig och tålamodsprövande, alltid med miljövänliga egenblandade naturfärger. Det tar minst ett år för att konservera och färdigställa mina konstverk till bästa hållbarhet. Tidigare gjorde jag igenkännbara vilda djur som vargar och lodjur. För tio år sedan tog jag språnget och började våga leka, skapa fantasifulla djur i udda färgkombinationer. Rörelsen är viktig för mig. Djuren är gärna på språng, berättar Lotta som kommer från en pytteliten by, Ajaur, med  fem hushåll.

Sedan tio år tillbaka lever hon på sin konst, är en flitig utställare, har gott om offentliga uppdrag, bl.a. utsmyckning på Arlanda Airport och är representerad i ett flertal kommuner och landsting.
Därutöver hinner hon att jobba i Skapande skolaprojekt.

I likhet med grannen intill på galleriet, Niels Christensen är hon autodidakt och har framgångsrikt gått sina egna vägar.

Niels Christenssons konstnärsbana är lika udda som hans mycket drivna, estetiskt tilltalande måleri.  Som f.d. litograf och reklamman, egen företagare började han efter pensionen måla i olja. Miljöarbete var han då väl förtrogen med, då han bl.a. jobbat i Kina och lärt sig mikrobiologi och sedan arbetat med utrustning för återvinning. Men i hans första målningar var det blommotiv som gällde. Sedan flera är det soptippen och dess oväntade innehåll och mångfald som får duken att blomma. Etiketter, sönderivna papperstussar, trasiga flaskor, skrot, skräp förvandlas i hans målningar till något så motsägelsefullt till ett vackert, tankeväckande blickfång.

– Jag vill utmana, tänja gränser, ändra människors uppfattning syn på recycling. NSR ser mig som sin bäste ambassdör, ler Niels som kallar sitt konstprojekt ”Beauties from the Junkyard”.

Catarina Hultmans populära fåglar i stengods ser ut att nicka instämmande.

Utställningen har vernissage på långfredagen och pågår t.o.m  6 maj. 


Catarina Hultman  
 


Lotta Backman


Lotta Holmgren


Niels Christensen