Fr.v. Camilla Ehrenflod, chef för samhällsbyggnadskontoret, er-Ola Hiller, fritidschef och Staffan Winstedt, räddningschef Åstorp/Klippan

Senaste nytt i Åstorps kommun rapporterades på frukostmöte

Åstorp 161117
Först ute på årets sista frukostmöte i Åstorp, arrangerat av näringslivsansvariga Susann Cardell, var som sig bör Ronny Sandberg, kommunstyrelsens ordförande.
Han berättade om vad som var i görningen på gator och torg på
Kulturhuset Björnen inför företagare och annat löst folk från Helsingborg och omnejd.

Han började med att berätta vad som händer i Kvidinge – i folkmun skämtsamt kallad håla, i andra slags munnar nämnd som kulturort.– Vi gör vid Västra Storgatan, breddar trottoarer, lägger ny asfalt. Tekniska kontorets ombud Weko inventererar samtliga gator i kommunen och planerar för underhåll. Vi färdigställer även stigar i Prästamarken inför den kommande naturreservatregistreringen.

Övrigt i kommunen är att utröna lokalbehovet, skissa, kolla, se behov av modernisering för att trygga för framtida ändamålsenliga kontorsbygen.Därefter gick Sandberg in på arbetet med IT-samverkan mellan våra fem närkommuner för att få en större organisation med större driftssäkerhet. Vår nye socialchef Dan Håkansson som tidigare var HR chef i Helsingborg skall bli ny socialchef i februari meddelades också.Gruvorna i Nyvång ventilerades också. Skall man öppna upp? Naturområde? Möjligherterna att förvärva och utveckla lär nu ligga inom räckhåll.

Sedan tog Staffan Winstedt, räddningschef Söderåsen till orda och berättade om verksamheten som även omfattar Klippan. Inställningstiden skall ligga inom fem minuter för anställda brandmän och deltidsbrandmän. Staffan slängde så ut en brandfackla om hur svårt det är att rekrytera deltidsbrandmän.
Därutöver berättade han bl.a. om den förebyggande processen vid byggen och tillbyggen– Nästa utmaning är ett avtal även med Perstorp. Om fem, tio år måste vi se till att snabbt komma ut på de stora vägarna.

Stoppa undan mobilen vid bilkörning och var försiktig i lastbilstrafiken var några varningens ord innan Per-Ola Hiller, fritidschef som började med en frågetävling riktad till helsingborgarna i församlingen. Vad kan betyder 14 i Åstorp?Jo, vi har det antalet hallar och anläggningar! 115? Gäller registerade företag. 10,5? Betyder Skåneleden osv.
Efter en mängd liknande kluriga
frågor tog Per-Ola upp planer på en sport- och arrangemangsarena vid Ishallen och ville även se över Tingvalla och dess omgivningar och förbättra porten till Söderåsen.


Dan Håkansson, ny socialchef i Åstorp.
Foto: Michael Svensson, Åstorps informationskontor

Camilla Ehrenflod, chef för samhällsbyggnadsförvaltningen, komplimenterade kommunen som hon såg som en en bra arbetsgivare.Med erfarenheter från arbeten som stadsarkitekt i Hjo och stadsbyggnadschef och förvaltningschef i Hässleholm är inte uttalandet taget i luften. Hon berättade bl.a. att många byggare vill etablera sig i kommunen. Det letas mark och behovet av hyresrätter i centrum är stort. Vad gäller Björnekulla Ås lär den ta mer och mer form.  Det jobbas på en översiktsplan och även ett examensarbete är på väg.

Camilla har en mycket överkvalificerad praktiskant vid sin sida – en framgångsrik arkitekt ifrån Syrien som bl.a. byggt flera offentliga byggnader i Syrien.– Det är en driftig, skicklig arkitekt som kommer att kunna tillföra mycket – en inspirationskälla och hjälp. Muhammed är oerhörd snabb, gjorde förslag på området vid Björnekulla Pizzeria med bebyggelse av sextiofem bostäder i radhus med sjö därtill på en helg!
Vi har tre arkitektförslag på Björnekulla Ås – Muhammed lär komma med ett fjärde!   



Gatuarbete på V- Storgatan i Kvidinge



© BMZ.se • Citera oss gärna men ange källan