Kommunstyrelsens ordförande Ronny Sandberg och t.f. kommunchefen, ekonomichef Anna Falkenstam

Rapport från frukostmöte

Åstorp 200310
Åstorps ekonomi är god med 40 miljoner kronor i resultat. Försäljning av mark för 19 miljoner och statsbidrag bidrar till resultatet. Likaså har Åstorp klättrat hela 44 steg i landets företagarrankning.
Snacket om dålig ekonomi har gått rundgångar bland byfolket, likaså att det gått tomgång i hanteringar av kommunens stora projekt. 

På företagarmötet 9 mars gavs en annan bild och dimension av läget. Det framgick att det jobbas intensivt men att långsiktiga arbeten och planeringar tar tid, vare sig man vill eller inte, då många parter och myndigheter samt inte minst pekuniära partners är involverade. Hjulen snurrar långsamt men säkert.

Kulturhuset Björnens café var fullspikat av representanter bl.a. från politiker, kommuntjänstemän, Almia, bostadsföretag, AF, banker, skolor och PostNord, trots arla morgonstund och coronavirus.

Ekonomichefen/tillfällig kommunchef Anna Falkenstam och kommunens förste ordförande Ronny Sandberg var först på plan. De berättade om arbetet med den omskrivna gångbron och ombyggnaden och rensningen på bangården fortskrider.

Vidare att...

Makadamens framtid och nya varumärke förhandlas tillsammans men ägaren SKANSKA i en detaljplan. 

• Gruvanområdet är redan uppköpt av kommunen och behöver knappast ett nytt landmärke, där den höjer sig över nejden. 

• På Södra industriområdet har man sålt mark till lager, industri- och byggvaruhandel.  Men det börjar det bli ont om mark på södra industriområdet. 

• Nya marker rekognoseras nu för etableringar. 

• Annat nytt som redovisades är att ett tiovåningarshus är på gång i centralorten. 

• I Kvidinge har byggplanerna på Prästamarken en viss förskjutning p.g.a att arkeologiska fynd kan finnas under marken och måste undersökas. 

• Tågen kommer glädjande nog att gå till och från Kvidinge station varje halvtimme, vilket kan betyda mycket för det lokala resandet. 

När kommunfolket sagt sitt var det dags för två aktörer från skolvärlden - rektor Catrin Olsson som undervisar nyanlända från 16 år och uppåt på Vuxenutbildningscentrum och Henry Pettersson, Nicolaiskolan Helsingborg. 
Många elever är skoltrötta och alltför många utlandsfödda står helt utanför arbetsmarknaden. Där behövs handgriplig snabb hjälp från näringslivet med praktikplatser. 


Fredrik Kocon, strateg Destination Söderåsen


Ett fullsatt frukostmöte trots den tidiga timman

På Nicolaiskolan söker man faddrar för projektarbeten för stimulans och hitta en mening med skolarbetet och livet. 

Efter skolans representanters behjärtansvärda inlägg var det dags för klimatrådgivaren Ewa Silvegård. Hon bedriver kostnadsfri, oberoende energi- och klimatrådgivning i Helsingborgsområdet med om omnejd. 
Hon rådde alla att bli sin egen detektiv, både hemma och på jobbet och ger stöd och hjälp att komma igång per telefon. Det är små, små detaljer som är lätta att missa där man kan spara mycket energi i längden. Hjälp till självhjälp…
Så till det stora Leaderprojektet i regionen Destination Söderåsen, som företräddes av projektledaren och strategen Fredrik Kocon.
Här görs nulägesanalyser och handlingsplaner för en hållbar strategi - allt för att tillsammans utveckla potentialen. Det byggs nätverk, på nätverk. Olika kompetenser utvecklar processen. I dagsläget jobbas det bl.a. med den grafiska profilen och digitala marknadsföringskanaler.
I det mycket komprimerade programmet togs naturligtvis även frågan om kommunens krishantering av coronaviruset upp. 
Problemet har ventilerats på alla tänkbara plan och åtgärdspaket vid spridning har tillsatts.
I dagsläget finns ingen påverkan på kommunens verksamheter p g a Corona smittpridningshot.

Åstorps sägs vara mycket väl rustat.