Fredrik Lindqvist på Galleri Moment

Det gamla hantverket möter vår
moderna värld…

Åstorp 150204
Det rockar fett från Fredrik Lindqvists expressiva, surrealistiska bildvärld, skapad med träsnitt på tyg. Det långsamma och tidskrävande gamla hantverket förstärker det kraftfulla, pulserande, råa och ruffiga i de starkt koloristiska inslagen.

Motiv skurna i tryckplattor, anpassade till tryckpressen, förs över på textil, enfärgat eller mönstrat och sys samman med svart grov tråd, till bilder i storformat.

Det gamla hantverket möter vår moderna värld…
– Det är världen runtomkring mig som inspirerar mig – allt från ny teknik till poptidningar, videokonstnärer, reklam och olika musikstilar… Det händer någonting överallt. Det vill jag visa med mina bilder också.

– Efter Konsthögsskolan i Umeå gick jag på Düsseldorf Konstakademie, där en lärare tyckte att träsnitt borde passa mig. Sedan dess har jag experimenterat mig fram, liggande på golvet med mina tyger. Jag tröttnar inte på tekniken, då det hela tiden är utvecklingsbart. Jag gillar det långsamma arbetet, där de stora verken tar upp till tre månader. Vad jag söker få fram är en urkraft, en explosiv kraft som är lättare att uppnå med handen och kniven än med penseln, berättar Fredrik Lindqvist som är nästa utställare på Galleri Moment med vernissage lördagen 7 januari.

Fredrik som är född I Kristianstad lever sedan Konsthögskoletiden i Tyskland med sambo och barn. Han har regelbundet skördat många stipendier i både Tyskland och Sverige, där han bl.a. är representerad på  Riksdagshuset, Statens Konstråd och Nationalmuseum.

– Jag bor perfekt med närhet till ett stort nätverk förutom i Tyskland, även till Italien och  Danmark, där jag inom kort skall ha en utställning.

Bland Fredriks konstverk på Galleri Moment märks även en stort träsnitt I milda svartvita nyanser och mindre alster, tryckta I tio ex. De livliga motiven där djur, människor och natur tar sig ofta oförväntade, fantasifulla uttryck, lurar gärna allvaret dolt bakom stora doser humor, liv- och leklust. Livsträdet tar också gärna plats bland kvinnor med giraffhuvuden, män med tuffa gristrynen, klättrande apor och gungande barn…

– Med de stora formaten c:a två gånger två meter  vill jag illustrera en värld större än jag själv och öka kraften till händelserna i motiven, där det oftast finns parallella skeenden.

En affisch bakom receptionen bryter den nästintill explosiva helheten och färgprakten på Galleri Moment. Det är en av de två affischer för Vasaloppets sommar- och vintertävlingar som bär Fredrik Lindqvists signatur – ett uppdrag som han vann i en tävling bland fyra utvalda konstnärer.

Vernissage på Galleri Moment lördagen den 7 januari. Utställningen pågår
t.o.m. den 28 januari.