Berit Fradera

Den som ser men ändå inte...

Åstorp 180913
– Den som inte ser, måste inte nödvändigtvis vara blind!
Citatet kommer från den kamerunska författaren Calixthe Beyala.
Ett rykande hett aktuellt citat som ger snabba associationer till dagens brutala verklighet, där flyktingar förgäves och maktlöst söker sig till alltmer slutna spärrar och gränser.
Berit Fradera som i sin konst sedan decennier kraftfullt gett de utsatta, vilsna och försvarslösa en röst i starkt berörande bildverk kallar sin utställning på Åstorps bibliotek “Den som ser, men ändå inte…”
Titeln känns som ett direkt appell till världens brunskjortor som vinner allt större anhängare. Det gäller att se även det man inte vill se.

Berit Fradera som har sin ateljé i Fröfabriken i Landskrona sår ofta frön i sin konst. Det blixtrar av passion, engagemang och medkännande i Berit Fraderas målningar, objekt och installationer, där samhällets olycksbarn får ett ansikte och en egen röst. Ingen människa är illegal, slår hon fast i tanke, ord och konstnrärliga gärningar.

Berit som är utbildad på Konstfack har själv upplevt olika former av restriktioner, då hon som ung levde i Francos diktatur i Katalonien.
Det medeltida katalanska möter också det moderna i Fraderas konst som knivskarpt förmedlar Berits humanistiska tankegångar. Om man ser, bakom de gåtfulla poetiskt, sköna konstverken och deras utsökta tekniska kvalitet och vågar öppnar ögonen för det som berättas, vill säga. Berit Fraderas konst berör och slår an okända känslospröt.

Berit är lika tuff och orädd i sin skapandeprocess som i sitt engagemang mot maktfullkomlighet Hennes fantasi för att uppnå det uttryck som eftersträvas, spränger lika många gränser som hon politiskt vill stänga. Hon behärskar till fullo alla traditionella målningstekniker och lägger gärna till nyskapande, till synes galna inslag. Fradera jobbar gärna i collageform i sina byggen, överstrukna med lack. Vissa är uppbyggda med skrynklat tidningspapper eller plast för tredimensionell effekt och krackelerande patina. Hon fotograferar mycket, klipper och klistrar eller målar den ena sidan på blästrat glas med manipulerade foton sprayade på baksidan. I tuschlaveringar får den svärtade sällskap av vit gouache.

Allt tycks möjlig för denna konstnär som även hunnit vara verksam som bildlärare, illustratör och tecknare.
Berit Fradera är representerad bl.a. på Nationalmuseum, Moderna museet och Statens konstråd.

Berit Fraderas utställning “Den som ser, men ändå inte…” har vernissage på Åstorps biblioteksgalleri lördagen de 15 september kl. 11-13. Utställningen pågår fram till den 12 oktober.

.