Landskrona – Fotokonstens huvudstad visar bilder av 150 internationella fotografer

Landskrona 170909
Landskrona kämpar ambitiöst och superprofessionellt vidare i sin strävan att uppnå epitet “Fotokonstens huvudstad”.
För femte gången arrangerades Landskrona Fotofestival i en rik och programspäckad satsning med vernissage lördagen den 9 september. Folk trängdes snabbt på gator och torg, med paraplyerna i högsta hugg.

Denna anrika miltärstad har oslagbara lokaler för kulturella satsningar. De forna miltäranläggningarna med bl.a. exercishallen och Citadellet samt Konsthallen, Landskrona teater och  kyrkobyggnader har alla inbjudande magnifika lokaliteter som är få städer förunnade. De är som gjorda för att förvaltas vidare inom kultursektorn.
Hela sta´ns offentliga rum genomsyrades av fotokonst denna första festivaldag med foton även i skyltfönster, parker och på torg. På torget utanför muséet med Fredrik Reuterswärds staty som riktmärke, samlades nyfikna för att kolla Irina Wernings roliga fotoserie och tidsresa “Back to future” med jämförande foton från barndom och nutid i ett surrealistiskt grepp..
Inomhus trängdes intresserade för utställningar, föredrag, workshops och seminarier med curatorer och kända internationella talare och gäster från när och fjärran. I Exercishallen var det även  fotoboksmarknad samt en omfångsrik, högkvalitativ och innehållsrik utställning där fotografer från skilda kulturer visade bilder under olika teman –  identitet och verklighet kontra fiktion. På muséet visades en utställning “Tid, ljus och kärlek” som behandlade både fotokonstens och vår egen utveckling från 1840 - 2017.
På kulturskatten Citadellet inbjöds det till guidning i de forna fängelsecellerna. De vittrade, talande väggarna tävlade sedan med fotokonsten i historisk dokumentation. Bland utställningarna på det mytomspunna Citadellet bör nämnas foton av fotograferna Ayesta och Bressions. Under temat “No Go Zone” berättades i bild om de ödesdigra följderna av kärnkraftshaveriet i Futushima
Över bron till Konsthallen väntade sedan ett nytänkande, oväntat bildspråk och tekniska fotolösningar. Duon Cortis & Sonderegger har både klippt och klistrat, använt optiska metoder och reproducerat oförglömliga bilder av kända fotografier och satt dem i ett annat kontext med fantasieggande, estetiskt tilltalande resultat. Även Olivier Culmanns utställning “The others” i en annan del av hallen, som behandlar sociala koder och representationer bland män i Indien rekommenderas att uppmärksammas.
De utställningar som nämnts är bara en pytteliten del av fotoutbudet men tog ändå flera timmar.
Festivalen är så omfattande och utställningarna spridda över staden att man bör ta god tid på sig, göra urval och axplock för att hinna uppleva de många särarter och uttryck som frikostigt exponeras på denna festival. Varma kläder och präktiga skor rekommenderas för en upplevelserik visit “i staden i vinden”.
Landskrona Foto Festival pågår t.o.m. 17 september.