PRESSRELEASE

Förskolans vecka i Kvidinge 2020
Kvidinge 200513
– Jag vill bara ha en grön färgpenna så att jag kan måla gräset grönt!
Det konstaterade vårt femåriga barnbarn med glad förväntan i rösten, trots att högerarmen var bruten och gipsad!
Olle Adolphsson hade rätt i att barn bor i ett främmande land, där ett regn och en pöl kan….
Det gäller att ta vara på barnens unika kreativa bildvärld.
Fröhuset och Trollskogen i Kvidinge är goda representanter för aktivt arbete med barnens utveckling alla kategorier och med kreativt skapande i högsätet.
Denna vecka 20 , Förskolans vecka finns spår av barnens alster runtom i Kvidinge. Passa på att se barnens egen konst runda där alla –ismer!

Fröhusets förskola med 105 barn presenteras så här:

Hallon som har de yngsta barnen på förskolan har hängt upp sitt projekt nere vid tågstationen samt på förskolans gård. De har arbetat fördjupat med sång/ramsan om de 5 små aporna.

Björnbär har arbetat med poesi en del av sitt projekt inom läslyftet. Utanför biblioteket hänger deras poesibok. Även målade stenar finns på förskolans gård från gruppen.

Krusbär har fördjupat sitt projekt i Petter och hans fyra getter. Finns att beundra på Fröhusets gård samt utanför Kvidinge Bibliotek.

Smultronet har hängt upp sitt projekt på förskolans gård runt trädet linden. Deras projekt har varit färg och form.

Jordgubben Dessa bilder placeras på Torggatan och vid tågstationen. Där har gruppen varit vid flera tillfällen och undersökt och utforskat i sitt projekt RörelseVad rör sig, hur, krafter, lutande plan etc…

Blåbärets projekt presenteras i Prästamarken. Under året har de arbetat med sagor på olika sätt. Välkomna ut och titta!

Rönnbär sätter upp en karta på matöppet med markeringar över ställen barnen tycker om i Kvidinge. På ställena kommer vi sätta upp anslag där barnen berättar om stället.

Körsbäret kommer att måla på marken vid biblioteket samt hänga ut dessa texter.

Trollskogens förskola med 20 barn presenterar sig sähär:

Trollskogens förskola presenterar sitt projekt arbete med dinosaurier inne på Kvidinges bibliotek. Utanför Trollskogen i träden hänger det bilder och information om arbetet med måltidspedagogik.

– Vi på avdelningen Lingonet där barnen är 4-5 år har tänkt visa upp en del av vårt projekt så man får se hur vi använt 100 språkligheten i barnens sätt att berätta även då kopplat till läslyftets olika moduler vi använt för att utmana barnens läs och skrivutveckling. I vårt projekt har vi försökt skildra barnens berättande utifrån de erfarenheter och upplevelser de har och uttrycker med hjälp av fantasin. Ofta i deras olika lekar, skapande, ritande, pratande, skrivande, konstruerande, byggande sker uttryck och kommunikation. Genom att följa barnen i detta har vi kunnat se att ofta berättar de om mallar de har i huvudet ”inre mallar” när de ska rita, konstruera, bygga m.m som de använder för att se hur det ska bli. Andra gånger frågar de om vi kan använda det digitala och skriva ut tex. Bilder på något de vill använda. Eller så ritar de egna bilder och använder sig av yttre bilder. Ofta när vi haft eller gjort någon aktivitet, låter vi även barnen få berätta om detta på olika sätt. I olika moment. Det kan vara att rita och skriva om. Det kan vara att använda det digitala och visa bilder och återkoppla händelser tillsammans med barnen. Det kan vara att låta barnen fota. Eller att barnen använt sina egna ritande och skrivande dokumentationer för att sedan
konstruera det de ritat.

–Vi har också sett att barnen ofta när de bygger, konstruerar ofta skapar om små ”prototyper” utifrån deras verkliga liv. Ibland behöver dem de inre bilderna för att uttrycka något. Ibland de yttre. Här är ett exempel nedan på hur en inblick från projektet kan se ut:
På bilderna kan vi se att barnen i olika moment först har fotat olika saker man kan göra i Konsumparken. Sedan fått välja och klippa ut bilderna de själva tagit. Sedan klistra fast bilderna utifrån deras egna bild av hur parken är konstruerad. Den verkliga parken. Sedan har de fått rita bredvid fotot samma bild. Sedan använt bilderna för att konstruera de olika funktionerna i parken i grå lera. Sedan klistrar de fast sand från lekparken. Precis som det ser ut i verkligheten.
Allt kommer ifrån att vi i samtal frågat barnen vilken park de gillar mest och vad som finns som man kan göra där? Barnen har själva fått komma med idéer. Och då tyckte de att vi skulle fota först sedan rita sedan klippa och klistra samt göra prototyperna av leran.”
Detta tänker vi sätta upp på ett bord utanför Lingonets avdelning på vår gård. Sedan kommer vi även sätta upp lite av barnens dokumentationer (bilder) under höst och våren utifrån vårt projekt bl.a. vid stationen och runt om vår förskolegård. berättar bitr.rektor för Öst/Kvidinge Annica Nilsson.

Tag en runda och kolla om gräset faktiskt inte är grönare på andra sidan – dvs hos barnen...

Bilder: Förskolans eget material