Fr.v. Jacob Lasson, ordf. Företagarna Ängelholm, Susann Cardell, näringslivsutvecklare i Åstorp, Anna Hansson Kalaris, HR-chef på ESS i Lund, Christer Andersson, VD på 3 Hus i Åstorp och Annika Vink, v. ordf. för Företagarna i Åstorp

Företagarträff på Tingvalla i Åstorp

Åstorp 161024
– Byt tofflor om du skall in på toa, ge presenter, kom alltid på minuten i tid, buga eller ta i hand…
Ta ett kanske för ett nej.
Gympa på jobbet…
Jobba gärna 85 procents övertid, pendla fyra timmar per dag… Lägg av att arbeta när du fått barn… Bara sju procent kvinnor i ledande befattning… Det skall till en japan för det.

På företagarträffen i Tingvalla berättade Västra Brobyfödda Anna Hansson Kalaris, tidigare HR chef i Sony Sverige, idag HR chef för forskningsanläggningen ESS - om sina erfarenheter från arbetslivet i den japanska koncernen med global verksamhet.

Det var en omtumlande, nyttig föreläsning vad gäller fördomar, glastak och traditioner. Av Japans 126 miljoner invånare bor 40 procent på en procent av ytan. Folktätheten och en åldrad befolkning därtill ställer naturligt nog helt andra krav på näringslivet.

Så till vårt avlånga glest befolkade land med helt andra
förutsättningar och traditioner
Hur det ser ut i våra kommuner berättade Åstorps näringslivsutvecklare Susann Cardell och redogjorde bl.a. för Sv. Näringslivs rankning, där Åstorp kom på 132:a plats bland landets 290 kommuner, ett litet tapp sedan förra året.

Bjuv hamnade på plats 175 och Klippan 145 för att göra en jämförelse. Höganäs leder den nordvästskånska ligan med sin förnämliga femteplacering. Av kommunens 1223 företag är kommunen den största arbetsgivaren med 1400 anställda, följt av JeldWen och S.t Gobain.

Entreprenörskap för kvinnliga företagare i integrationssyfte, företagsbesök och frukostmöten planeras. Andra grepp för att höja statistiken är bl.a. att stimulera nyetableringar, utbilda elever om företagares roll i samhället.

Åstorps stora konkurrensfördel är läget  där inte bara folk och vägar möts utan även en Söderåsstad där företag och människor möts och växer. Allt är nära – bilvägar, tåg och flyg.

VD Christer Andersson på 3-hus i Åstorp tog också upp detta i sitt föredrag och berättade att persontåg till Lund/Malmö planeras 2020. Även den planerade rekreationsanläggningen i brottet trodde han skulle öka attraktionskraften för Åstorp framöver.

– Det känns rätt att jobba i sin hemkommun med nära kontakter till tjänstemän och politiker, sade Christer Andersson som redogjorde för byggprojekten på Backsippan och Björnekulla Ås efter att ha berättat 3hus-huskoncernens framgångsrika historia med nya stora förvärv år från år.

Identiska åttavåningars punkthus i prefabricerad betong med sammanlagd 62 lägenheter med  hyres- och bostadsrätter utlovas på Backsippan. Inflyttning nov. - dec 2017. På Björnekulla Ås och dess planerade lilla stad i staden med 300 bostäder beräknas vara klart 2019-20. Tre arkitektförslag ligger färdiga och kan nu ses på Åstorps hemsida.

De sista tio minuterna på den faktaspäckade företagskvällen fick  vice ordf. i Företagarna Åstorps Annika Vink och Företagarnas ordförande i Ängelholm Jacob Larsson dela på.

 Annika Vink  hann berätta om Småföretagarbarometern och samtidigt ge sin syn på företagande  där reglerna borde utgå från småföretag och inte tvärtom. Åstorpsbon Jakob Larsson hann med en blixtsnabb, skärpt vinkling och tolkning av de pessimistiska signalerna från media angående räntelägen och börsen.

Ur hans mycket insiktsfulla synvinkel såg det lugnt ut framöver. Allt är en tolkningsfråga. Jakob Larssons trodde vi på.

Kvällen arrangerades av Centern i Åstorp.  



©BMZ.se • Citera oss gärna men ange källan