Catherine Westlings

Föregångerskan Gulli Petrini i Catherine Westlings skepnad

Åstorp 181017
De uppenbara likheterna med dagens kontra gårdagens samhälls-problematik med kvinnans rättigheter i fokus är lika skrämmande som ett slag i huvudet. Den bör synliggöras, åskådliggöras med kött och blod, beröra oss för att skapa större insikt. Där är teaterformen ett effektivt verktyg.

Det framgick med all önskvärd tydlighet i den starkt berörande föreställningen Föregångerskan som satte ljus under skäppan på Gulli Petrini–- en av våra många starka röster bland landets suffragetter i början av förra seklet.
Gulli Petrini 1867 - 1941 var uppvuxen i en frisinnad familj, gift med en lika frisinnad man i Växjö. Gulli älskade ordet och talade fyra språk, satte alltid kvinnokampen i första rummet–- inte mot männen men mot orättvisor.
Som fysiker, kommunalpolitiker och lärare stod hon på barrikaderna för kvinnans rättigheter i Landsföreningen för Qvinnans politiska rösträtt och for land och rike runt för att värva medlemmar. Det lokala engagemanget lade grunden till reformen.
Det är ett välskrivet, insiktsfullt manusarbete som dramatikern Lisa Linden arbetat fram efter ett idogt rotande bland Petrinis samlingar och luntor.
Associationerna till dagens kvinnouppror med bl.a. metoo-rörelsen förstärks med inspelad musik av bl.a. Laleh, Aretha Franklin, rappare och hiphop.

Vi träffar Gulli Petrini i Catherine Westlings säkra gestaltning på dagen D 1921 i väntan på beslutet om kvinnans politiska rösträtt 1921. I riksdagen var den genomförd ett par år tidigare 1918.
Champagnen väntade för att fira den stora händelsen.

– Låt mig vakna till en ny klar morgondag! Kvinnans sinnelag behövs för bästa politiska beslut! Är patriarkatet över?

Under tiden läste Gulli i tidstypisk scenografi sina brev, med den obligatoriska sjalen över axlarna och berättade om sina öden och äventyr. Det var en tuff uppgift för att övertyga den storm av belackare som hårdnackat satte stopp för “tilltaget” med kvinnlig rösträtt.
Gulli förlorade sin lärartjänst under tiden. Rösträttkvinnorna hade belackare överallt. Slagord, exakt lika de som ungarna idag hånfullt vräker ur sig i skolorna, skanderades högljutt överallt och t.o.m. Albert Engström förlöjligade de stridbara kvinnorna. Det är lätt att göra jämförelser mellan då och nu även när det gäller synen på barnen.
Då var det s.k. oäkta barn som for illa, idag är det flyktingbarn skickas tillbaka utan rim och reson. Och utseendefixeringen är sig lik.

– Du får inte vara osynlig men inte heller för synlig, konstaterade Gulli Petri och nöp bort några grå hårstrån.

Catherine Westling fick föreställningen Föregångerskan i pensionspresent av regionteatern Blekinge Kronoberg, där hon varit verksam under många år.
Med mångårig erfarenhet av monologer, det intima formatet var denna monolog som klippt och skuren för henne. Utan åthävor, rakt men engagerat fick hon direkt publikkontakt, en närhet som satte fart då hon då och då gick ned bland publiken och bjöd på karameller i strut.
Det var de små, små genomtänkta detaljerna som skapade en helgjuten, berörande föreställning och en mycket nöjd publik på Kulturhuset Björnen 17 oktober i arrangemang av den lokala teaterföreningen.
Apropå kvinnoroller… Där är det minsann allt annat än rättvist. Är du över femtio år blir det ofta tyst i telefonerna. Därför är det glädjande att de har satts upp flera monologer för mogna skådespelerskor de senaste åren bl.a. Bibliotekarien och Shirley Valentine som nu går för fulla hus.