Ellen Malmgard i Klippans konsthall

Ellen Malmgard vill vara öppen för olika tankefragment

Klippan 150829
Det är få yrken på denna jord, där män och kvinnor räknas som unga när de nått mitten av di trettio. Men bland konstutövare räknas en konstnär som Ellen Malmgard, 37 till det nya, unga gardet. Den 5 september ställer hon ut i Klippans Konsthall.

Vi träffar Ellen där i färd med att påbörja utställningen med sina objekt och installationer.
En sju meter lång fläta av koppar skall finjusteras i topparna för en spretig look.

På ett podium ligger en bärnstensfärgad glasskulptur,  som fått sin form under den magiska glasprocessen av en ställning i järnsmide. Intill blänker glasformationer, vilande på obehandlad diabas. Invirade i papper på golvet anas andra konst/hantverksmaterial – trä och brons.
Det står med andra ord helt klart att denna konstnär söker sitt med fokus på naturen, dess färgskiftningar, unika material och organiska design.

– Ingången till mitt jobb är fotot. Jag kan fortfarande se rötterna där, rötter jag fick som praktikant hos en fotograf i Paris efter gymnasiet. Där fick jag upp ögonen för verkligheten. Det räckte inte med konstfoto, insåg jag att måste jobba kommersiellt också som min fotochef för att existera. Nu kan jag le åt detta… Efter en tid i Europa, utbildade jag mig på Växjö Glasdesign  och Kalmar Designhögskola. Kanske var det då mitt intresse för naturen, materialen, de organiska formerna föddes. Tyngd och massa… Materialens förhållande till varandra.

I relation till den hårda smidesställningen här som håller in massan, framstår ju glaset som mjukt, säger Ellen och visar nämnda objekt.

– Det blir alltid spänningar mellan materialens inneboende symbolik, mellan det slutna och transparenta. Linjer som rötter eller skelett, trådar som möts och går isär…
Jag vill vara öppen för olika tankefragment, göra annorlunda kopplingar. Även om vissa spretar har jag alltid en röd tråd, ett tema, söker ett helhetstänk, berättar Ellen som även arbetar mycket med installationer, med musik och ljus som viktiga känslomässiga stämningskapare. Men på denna utställning på Klippans konsthall nöjer Ellen sig med att exponera sina senaste objekt på podier och väggar.

Det har hunnit bli ett tjugotal utställningar under åren solo- eller samlingsutställningar, på museer och konstgallerier. I Vetlanda syns en offentlig utsmyckning av Ellen Malmgard.
Närmast väntar Bergdala Konstgalleri.

Utställningen på Klippans Konsthall har vernissage lördagen den 5 september
och pågår till 11 oktober.

  


© BMZ.se • Citera oss gärna men ange källan.