Kostenheten mötte upp och bjöd på nyttogodis. Fr.v. Ellen Hugosson, Sonja Schmidt och Susanne Strömblad Falkman

Äldremässa i Kulturhuset och utbildnings-sajten digitalajag.se på biblioteket

Åstorp 181011
Minsann! Det går att locka folk ur stugorna, när solen skiner, det bjuds på gratis underhållning och smakprov samt inte minst att föreningen av nytta och nöje går i glädjens och livslustens tecken.
Ändå var det många som trodde på mässfall, då socialförvaltningen med dess remarkabla budgetminus på över tjugo miljoner, bjöd in till en festlig mässa på Kulturhuset Björnen torsdagen den 11 oktober.
Hot om nedläggning av frivilligs- och anhöringscentralen har med rätta upprört både kreti och pleti.
Förhoppningsvis blir det inte allvar av det förslaget som strider av mot all vettig humanitet. Ecce homo...

Intresset, nyfikenhet och gensvaret var i stället större än någonsin denna femte mässa med inriktning på de äldres vardag, där hjälpen låg närmare än vad många i folkvimlet förväntat sig.
Framför allt fick folk personliga, nära kontakter med olika handläggare samt fullödig information om vart man skall vända sig för att få hjälp med allt från bistånd till tekniska hjälpmedel.
Det var en välorganiserad, omfattande informationsdag med representanter från socialförvaltningens som öga mot öga kunde ge både muntliga och skriftliga svar om det mesta inom främjande och och förebyggande i äldreomsorgen.
Föreningar berättade om sina verksamheter, företag visade hjälpmedelsprodukter, sjukgymnastik, hjärt- och lungräddning och kommunalförvaltningens konstenhet gav råd och bjöd på yoghurtdrinkar i trängseln.
Ute i gröngräset bjöds det på ärtsoppa i väntan på olika musikaktiviteter bl.a. Dala spelmän och Metallic Rullatorz och en stundande föreläsning av Bodil Jönsson.
Verksamhetschefen Ursula Svensson på Åstorps socialförvaltning bör vara mer än nöjd med det behjärtansvärda arrangemanget, som fyller ett stort behov.

Samtidigt som det var full rulle på mässan pågick en föreläsning om digital hantering på Åstorps bibliotek. Den var ett led i den nationella e-Medborgar-veckan, vars syfte är att främja ökad användning av e-tjänster och ökad digitalisering. Och vem behöver inte veta mera om den digitala världen som det i dag är ett måste att behärska för flertalet.
I Åstorp var det elever i skilda åldrar och professioner som med hjälp av lärare och en powerpoint med sajten digitalajag. se.som underlag fick info och svar på sina frågor samt råd hur de skall gå vidare.
Båda arrangemangen denna torsdag fyllde ett stort behov,