Produktchef Per Andersson och Tanja Korodi vid lysrörstillverkningen

Företagarna i Åstorp besökte Ecolux

Hyllinge 170215
Företagarna Åstorp startade vårsäsongen som sig bör i ljusets tecken med studiebesök på Ecolux i Hyllinge. Belysningsföretaget Ecolux som ägs av Think waykoncernen sätter ljus på proffsmarknaden - offentliga byggnader, nybyggen, kontor, skolor, sjukhus, industrier, butiker m.m.

Verksamheten omfattar allt från försäljning till  projektering, design och montering. Det var Fort Knoxartat att ta sig förbi alla låsta stängsel, då anläggningen med huvudkontor är beläget intill Ecophon. Ecophon i sin tur är dotterbolag till S:t Gobain, vars kontor i Frankrike utsatts för terrordåd.
Därför har man vidtagit extra försiktighetsåtgärder, berättade Ecolux produktchef Per Andersson som höll ett mycket informativt föredrag om glödlampans olika teknikskiften, den historiska utvecklingen från glödlampan till lysrör och led. Ämnet är komplext och innovationerna är idag så snabba att s.k. normalstandard  inte hänger med .


Lite segare var det i första halvseklet...

1879 tog Edison patent på glödlampan. 1938 kom så urladdningslampan med energi i form av ultravioletta strålar. Nobelpristagarens Nakamuras upptäckt av den blå dioden 1993 ledde sedan snabbt framåt, likaså den vita diodens intåg några år senare.

Livslängder, färgåtervinning, färgtolerans, värmepåverkan, energier i de olika systemen jämfördes och klargjordes i diagram, forskningsresultat och redovisningar.
89 procent av Ecolux kunder använder ledsystem idag.

– Värme är ledlampans största fiende. Tidigare system bar ut värme, led måste kylas ned. LED som ljuskälla är energieffektiv och långlivad och utvecklas ständigt. Det är ett nytt sätt att alstra ljus, en helt ny princip mot tidigare tekniker. Den står under ständig utveckling berättade Per Andersson och bjöd in besökarna för en närmare titt i de fräscha, moderna ändamålsenliga lokalerna, där tjugofem anställda har fullt upp.

Ca 50 miljoner i omsättning på tjugofem anställda vittnar om ett mycket framgångsrikt företag på frammarsch.