Afrikansk buffel av Marta Runemark

Djuriskt i Krapperups konsthall

Krapperup 180519
Fyra västsvenska konstnärer med olika infallsvinklar och uttrycksformer gästar Krapperups konsthall under temat Djuriskt.
För två i gänget, skulptrisen Marta Runemark och målaren/tecknaren Eva Dahlin är det ett kärt återkommande till Krapperups konsthall.
För fotografen Sem Larsen och skulptören Eric Langert har konsthallen nyhetens behag. Temat, engagemanget för djur har dock genomsyrat stora delar av alla fyra konstnärernas livsverk.
Marta Runemark och Sem Larsen gjorde 2015 en gemensam utställning “Menagerie” om deras upplevelser bland de vilda, utrotningshotade djuren i Tanzania och Kenya, där tjuvjakt på noshörningen har fokus.

Sem har hämtat hit alla sina fotogravyrer i polymer från den utställningen medan Marta har kompletterat med ytterligare tillskott i en fascinerande skulpturpark. Sems foton är avskalade, vackert stilllsamma. Hans omständliga fototeknik ger lyft och tidlöshet.
Även Martas avancerade målade ytbehandling av sina skulpturer i blandteknik ger en fantastisk patina som man gärna vill beröra. Berörs in i hjärteroten gör man visserligen ändå av hennes åskådliga konstverk.
Marta berättar i historiska, dynamiska scener med agerande, livfulla skulpturer om behandlingen av våra djur under historiens lopp. Utsökt skickligt fångat, då man samtidigt som man beundrar konstverken får en rejäl tankeställare.
Det får man även av Eva Dahlins teckningar, målningar och objekt. Eva attackerar ämnet från en helt annan vinkling.Hon har studerat djurens anatomi med djurkroppen som utgångspunkt. Hur ser det ut därinne?
Hon har gjort egna anatomiska analyser, suttit och tecknat på Naturhistoriska muséet, besökt zoologiska institutioner och studerat djurförsök. Evas upplevelser och tolkningar överförs i hennes konst, där relationen mellan människor och djur har fokus.
Står djurförsökens resultat i rimlig proportion till hanterandet på vägen dit, är en av hennes undringar i det komplexa temat.
Eric Langert ställer ut en mångtydig installation av en udda symbolisk installation “Utan språngbräda”. Eric Langert associerar materialens egenskaper till djur. Han har tidigare gjort skulpturer av bildäck för att ta ett exempel.
Här är det gamla gymparedskap som fått nya funktioner.
Gamla bygelhästar och bockar, barndomens fasa, föreställer hästar. De symboliserar en mamma med tonårsbarn som inte vill släppa taget.
Byglarna har nämligen inte vuxit ut.

Utställningen Djuriskt på Krapperups konsthall pågår t.o.m. 24 juni.


Konstnärerna Eva Dahlin, Sem Larsen och Marta Runemark


Fotogravyr/polymer – Elefantansikten av Sem Larsen


Orange ren av Eva Dahlin