Vinmålaren Clas Håkansson,
representerad
i de fina salongerna världen över

Ödåkra 190105
In vino veritas…
Clas Håkansson hittade sin sanna livsväg med god hjälp av sitt intresse för viner. Det var när han illustrerade och målade till en vinbok av sommeliern Håkan Nilsson som AD:n, grafiske designern och illustratören Clas fick sin första beställning.
Sedan dess tycks det fria skapandet flutit fram i samma njutbara flöde som vinet själv. Han kom igång med måleriet på allvar för tjugofem år sedan, de senste sju åren främst med vinmotiv.
Nu ställer han ut sina verk på Galleri R+R på Spritan i Ödåkra.

All världens vinproducenter, vinsamlare eller enbart älskare av den ädla drycken beställer Clas Håkanssons målningar med motiv från deras anrika vingårdars flaskor och etiketter eller av deras favoritvin.
Vissa vinflaskor som Clas förevigat har nått 100 000 kronorsstrecket så det gäller att vara stadig med penseln.
Hans verk pryder väggar bl.a. hos en en diamanthandlare i Sydafrika till Aalto och Pesquera samt hos privatpersoner. Ett av f.d AD:n Clas Håkanssons första beställningsuppdrag var att måla Nelson Mandelas favoritvin för att ta ett av hans många internationella uppdrag.
Utställningarna har avlöst varandra i New York, Rom, Köpenhamn, Frankfurt och Dubai.
Helsingborgaren Clas Håkansson ställer nu ut på hemmaplan på Galleri R&R på Ödåkra Spritfabrik “Spritan” med vernissage 5 januari.
Det var en vernissage med festivitasförtecken med musik och tillgång till mat och bubbel. Konst, musik, en matbit…
Det ena förgyller det andra.
Målningar med motiv av en solitär vinflaska, realistiskt återgiven på en levande, lekfull och koloristisk bakgrund lyser på väggarna i såväl det stora som lilla galleriet. I det sistnämnda märks äve andra motiv, där Clas erfarenhet av modeilustrationer tar sig uttryck i läckra bilder av skor med skyhöga klackar.
Marilyn Monroes älsklingsparfym Chanel nr 5 är förevigad på en mjuk målning.
Ett samarbete med Clas och Kosta Boda har resulterat i en formskön glaskulptur intill målningar och litografier.
– Jag vill skapa en helhetskänsla. Jobbar mest med akryl med tillägg av olja eller lack. Flaskan är ju statisk, så jag gör gärna bakgrunden lite mer rörlig med cirklar och lätt ruffighet som kontrast och ger flaskan extra lyster med lack.
Vissa målningar har fått ljus bakifrån, på andra har jag förstärkt flaskan med plexiglas för tredimensionell effekt. Etiketterna är ju viktiga och ibland är de huvudmotivet, inte flaskan som ju annars är “hjälten” i mina målningar, berättar Clas som fortfarande nosar lite i sin gamla profession och då och då gör illustrations- och fomgivningsjobb.
Clas Håkanssons utställning på R&R, där det förövrigt är gott om spännande formsköna möbler och inredningsprylar, pågår hela januari.


En champagnekork i glas


Emma och Michel med företaget Papa Piada i sin italieninspirerade matvagn