– Jag känner träet, har "goda händer" som man sade i min barndoms Norrland

Åstorp 190118
Konstnären, skulptrisen och scenografen Chrissie Lundström arbetar i ett bördigt gränsland med ett ständigt växelbruk av teater, bild, skulptur. Det ena föder och göder det andra.
– Jag gillar att byta perspektiv, jobbar gärna i samarbetsprojekt mot gemensamma mål. Den konstnärliga processen är ju annars ett ensamt jobb, säger Chrissie, nyss hemkommen från ett teaterprojekt i Jönköping efter att nyligen bl.a. ha avslutat en flerårig tjänst som scenograflärare på Nordiska Scenografiskolan i Skellefteå. Ett sextiotal scenografier har hon hittills hunnit avverka bl.a. på Riksteatern och Göteborgsoperan.
Förutom egna utställningar har Chrissie även arbetat med stora konceptutställningar bl.a. på Dunkers kulturhus.


Den 19 januari har Chrissie vernissage på Åstorps biblioteks konstgalleri. Två “kulturbärare” i trä, tillverkade av kajbräder och lämningar vid ett norrländsk sågbruk poserar stolt bakom underfundiga, lekfulla och surrealistiska träskulpturer, målningar och objekt. Snickeriarbetet sitter vant och tryggt i ryggrad och själ sedan barnsben och är en dominerande teknik i utställningen.

– Jag känner träet, har “goda händer” som man sade i min barndoms Norrland, säger Chrissie som är helsingborgare sedan flera decennier.

Ömsint, med humor möter inre landskap de yttre i såväl Chrissies bildverk som skulpturer. Människan är alltid i centrum i hennes koloristiska akrylmålningar med infattade träskulpturer, inslutna i berättande motiv. Klassiska symboler gärna bildar fond. Broderier samsas med akvareller i andra målningar.
Ljuvliga, uttrycksfulla dockor med papier machéhuvuden och träkroppar förstärker denna levande utställning.
Människan är fångad i olika typiska ögonblick , situationer och tillkortakommanden. De är vemodiga eller kaxigt övermodiga. Vi känner igen oss och ler, går tillbaka och kollar noggrannare och upptäcker nytt under färden.

– Jag vill tala till känslan inte till intellektet, belysa vårt utanpåverk, få fram den inre känslan hos människan!

Christina (Chrissie) Lundströms utställningen med vernissage 19 januari pågår t.o.m.15 februari.