Caroline Jakobsson och Mampueng Roslund blandar deg

Centralköket Ripan i Åstorp invigt

Fisk, blää! Så lät det förr när ”matatanterna” glatt slevade upp något fiskdoftande ur de rostfria behållarna. Idag är det annat ljud i skällan både hos unga och gamla som bjuds på kommunens måltider, betydligt mer fantasi- och smakrikt anrättade och mer näringsrikt komponerade än tidigare.

Medvetenheten om kostens betydelse för hälsan, vikten av rätt sammansättning av proteiner, kolhydrater och vitaminer är stor bland de flesta ungar, framför allt hos de träningssugna och tävlingsinriktade.

– Fiskrätter är idag favoriten, berättar Åstorps kommuns kostchef Ditte Sandström som stolt och nöjd visade upp Åstorps splitter nya centralkök Ripan på Knutsgatan.

3 200 portioner skall lagas och dagligen transporteras till förskolor, skolor, de äldre vårdboende och de med behov av hemtjänst.
Ditte är med rätta stolt över nybygget med ett kök på 935 kvm och med senaste nytt inom high tech för optimalt fungerande arbetsmiljö och för att skapa bästa möjliga förutsättningar för såväl råvarorna som den färdiga maten. Det är ett suveränt flöde mellan de olika kyl-, frys- och värmerummen, varav många har dörrar åt flera håll för att undgå onödigt spring. Glada röda och gröna färgkombinationer i lätt sjuttiotals retrostuk dominerar i korridorerna där en mängd vagnhallar för olika rätter och livsmedel förvaras enligt matkonstens alla hygieniska regler och måsten för bästa slutresultat.

Omklädningsrum – ett för kvinnor och ett för män anas på ena sidan. Men som vanligt är det kvinnoöverskott i denna bransch. Endast två av de sjutton i personalstyrkan är män.

Inne i köket är allt mycket mer rationellt och mer ergonomiskt än tidigare med rejäla, höj- och sänkbara arbetsytor, kringgärdat av blänkande rostfria ugnar och kakelväggar. Rena, fria ytor, ett genomgående miljö- och funktionellt tänkande går igen i varje blänkande hörn av anläggningen.

– Det speciella flödet i byggnaden har kommit till genom ett nära samarbete med arkitekt, personal, kökskonsulenter och fackliga representanter, säger Mikael Fors VD på BFAB som byggt centralköket som nu hyrs ut till kommunen.

– Sedan byggstarten i maj förra året har vi lyckats hålla både tidsaspekten och produktionskostnaden som slutade på 23 miljoner 100 tusen kronor - fördelat på byggandet, inredning och maskinell utrustning.

Taket i anläggningen är unikt. Ett ventilationstak – bland de första i Sverige med både renings- och behovsstyrd teknik.

Det är ett intelligent tak med sensorer som styr spjäll, fläktar mm för att bara ventilera där det pågår matlagning. Detta ger en energibesparing för ventilationen på upp till 60%. Det säkerställer infångning av värme, os och håller rätt klimat i  kök och diskrum,  säger Tore Andersson från Halton FoodService som levererat och monterat taket.


Tore Andersson från företaget Halton, förklarar funktionen i det unika och avancerade ventilationssystemet för kostchef Ditte Sandström och Kvidingebyggens/BFAB:s VD Mikael Fors


Sonja lastar ur ugnarna för vidare portionspaketering


Caroline Jakobsson och Mampueng Roslund förbereder dagens lunch.


Det högeffektiva ventilationssystemet med sina långa rännor högt uppe i taket suger med automatik upp all matos från de många och stora kokkärlen