Dan Kandell

Sunnerdahl på liv och död återuppstår
på Bruket

Klippan 190704
Nu är det dags igen för Klippans stora stolthet, Brukspelet, att sätta extra färg och festivitas i byn!
Årets uppsättning “Sunnerdahl på liv och död” är en bearbetning av 2014 års manus och låtmaterial med färska tillskott av nya nummer, ny koreografi och större fokus på barnen.
Handlingen sätter fokus på 1832 då Sven Magnus Sunnerdahl vågade ta steget till inköp av landets första pappersmaskin, en utmaning som satte fart på ruljansen och samhället. I år köpte dagens Klippans bruk en ny pappersmaskin.

När dåtid och nutid på Bruket så påtagligt flätas samman är det ett naturligt grepp att låta publiken åter få uppleva denna unika historia i nygammal gestalt. Pappersmaskinen gav Bruket ett stort ekonomiskt uppsving, vilket bl.a. bidrog till att sätta Klippan på kartan med nyinvesteringar som Bruksskolan och fonder i Sunnerdahls namn.

Föreställningen går i igenkännandet tecken med karaktärer vi känner igen, kompletterade med nya bekantskaper, aktörer och vinklingar.
Vi måste se bakåt för att se framåt, för att förstå vår historia och oss själva.
Ett effektivt sätt att känna sig delaktig i historiens vingslag är att uppleva denna utomhusföreställning i dess autentisk, levande miljö, där varje tidstypisk detalj tagits tillvara. Allt från långhopp till trälårar på hjul till tygtrasor, lump och klädsel...
Detta är ett genuint kulturutbud – folklustspel och musikal när den fungerar som bäst.
Det är med andra ord åter bäddat för succé. När årets upplaga drar igång är det med dunder och brak med lysande samspel och sånginsatser samt inte minst en scennärvaro av sällan skådat slag. Inte ett falskt tonfall eller en ton när, då amatörer och proffs bjöd oss på en helgjuten, sprittande underhållande första akt da´n före da´n före premiärdagen 5 juli.

Det är ständigt liv och rörelse hos arbetarna, där den nära kontakten, öppenheten och sammanhållningen är varm och påtaglig. Men storyn sätter även problem under debatt. Kommer den nya maskinens intåg att göra att de förlorar sina jobb? Det är frågan.

De besuttna ägarnas liv har en spelscen i ena änden av den stora lastkajen, där arbetarna huserar med barn och blommor. Klasskillnader, barnrikedomen samt kvinnans situation tydliggörs i Sunnerdahls hustru Hedvig Eleonora. Som kvinna och hustru fick hon på den tiden inte driva sin far, patron Fremmers verksamhet vidare. Det uppdraget gick naturligtvis till hennes man Sunnerdahl. Det gick väl an, men ännu värre var det med Hedvig Eleonoras barnlöshet. Vem skulle sedan ta över?

Det är ett beundransvärt jätteprojekt med fyrtio medverkande som producenten Heléne Lindquist samt regissör och manusbearbetare Annika Koefoed lagt sina flitiga själar i under många månader. Researcharbete, intervjuer, casting är bara förnamnen innan skutan rors i land med utvalda medarbetare bakom och på scenen. Bland deras trotjänare och stöttepelare som lyfter ensemble och story bör nämnas koreografen Melker Sörensen och P-O Nilsson som gjort musiken.
Tre professionella skådespelare – Formidable Dan Kardell som gestaltar patron Kemmel, Hani Arrabi som Sven Magnus Sunnerdahl och Kim Bergkvist som Hedvig Charlotta ger alla järnet och tydliggör ypperligt sina historiska karaktärer i såväl sång som i tal.
Det mest förvånande är dock att de icke yrkesverksamma aktörerna är så skickliga, frejdiga och scenvana samt inte minst dansanta.

Brukspelet 2019 har premiär 5 juli och spelas även lördag - söndag.
Därefter är det föreställningar varje torsdag - söndag t.o.m. den 28 juli.








Annika Kofoed och Dan Kandell