Fr.v. Carl Johan Kihl, Daniel Adolfsson, Elin Rusk och Amadeus Dahlgren

Dåtid och nutid flätas samman i årets uppsättning av Bruksspelet

Klippan 150701
– Delad kunskap är dubbel kunskap, deklarerade Stefan Clarin i musikalen ”Agnes”, årets uppsättning på Bruksspelet i Klippan.
Den repliken stämmer fint in på Brukspelets ensemble där amatörer och proffs jobbar sida vid sida med att levandegöra kulturarvet från pappersbruket, framfört utomhus i autentisk fabriksmiljö. Brukets gamla lastbrygga bildar en perfekt teaterscen, kompletterad med två mindre spelplatser.

Dåtid och nutid vävs samman och ger publiken en unik totalupplevelse med interaktiva vibbar och känsla av delaktighet i händelseförloppet. Cirka sjuttio eldsjälar med proffs på de bärande posterna och rollerna samt rutinerade duktiga aktörer från Teater Amabile håller ångan uppe för tredje året i rad.

Bruksteaterns koncept är mer än bra, värt att applicera även på andra orter som vill sätta sin by på kartan. En engelsk dam blev eld och lågor och ville testa ett liknande projekt därhemma.
Det är med andra ord ett ypperligt exempel på ett s.k. Leaderprojekt,där pengar från EU-fonder delas ut till projekt som kämpar för en levande landsbygd.
För Klippans kommun bör det betyda en hel del, då folk kommer från när och fjärran för det populära Brukspelet.

– I år är det första gången vi står på egna ben, utan Leaderpengar, men med en massa sponsorer berättade Annika Kofoed som står för manus och regi.

Årets uppsättning ”Agnes” tilldrar sig mitt industrialismens genombrott 1875 – en tid då affärerna gick strålande för brukspatronen medan fabriksarbetarna fick slita mer än någonsin. Storyn som handlar om patronens dotter Agnes (Elin Rusk) och fabriksarbeterskan Emmas (Tuva B Larsen)  sammanflätade öden och livsavgörande val, härrör från en viktig epok i Klippans och bruket historia – järnvägsstations invigning.

Ett par dagar innan premiären fick vi glimtar av vad som komma skulle i ett par spelscener, sång och dansnummer. Det lär bli mycket fart och fläkt, underbara sång- och dansinslag, koreograferade av Melker Sörensen samt spelscener, där klasskillnaderna mellan patronens familjeliv kontra fabriksarbetarnas tar form.
Kostym och scenografi har klurat ut föredömligt, suveränt enkla grepp för att skapa lllusion.

Bl.a. ett cancannummer var fördande charmigt. Ett dussin  dansandeaktörer samsades om en långt band, sydd som en jättelång gardinbård där var och en nyper tag i en fluffig tygbit för att skapa en illusion av många, flygande cancankjolar.

Med säkerhet bjuds det på en massa liknande effekter, fyllt av skaparglädje liv och lust i föreställningen Agnes med premiär den 2 juli , kl. 19 00. Tretton föreställningar beräknas gå av stapeln, varav en med teckentolk den 18 juli.

 

Regi och manus:
Sångtexter och musik:
Koreografi:
Scenografi
Kostym:
Producent:
Arrangör:
Annika Kofoed
P-O Nilsson
Melker Sörensen
Anna Quiding
Yvonne Ericson
Heléne Lindqvist
Artist&Nöje




© BMZ.se • Citera oss gärna men ange källan

 


Nils Holger Ohlsson (Lars Fällström) och (pigan Beata) spelas av Lotta Cleasby


Läraren Anders Cromqvist (Stefan Clarin) och fabriksabeterskan Emma (Tuva Börgedotter Larsen)


Kristin Lindberg och Daniel Magnusson


Fr.v. Elin Rusk, Daniel Adolfsson, Carl Johan Kihl, och Amadeus Dahlgren