Lumpbaronen (Dan Kandell) i mitten med dottern (Tuva Björgedotter-Larsen) förkunnar att han lämnar över Bruket till sin svärson (Andreas Eldéen)

Lumpbaroner och knegande arbetare formade Klippan

Klippan 140630
Den som vägrar se bakåt och inte vågar se framåt, måste se upp, deklarerade Tage Danielsson. I Klippan inte bara vågar man se bakåt. Man levandegör det förflutna för att få bättre sikt framåt.
Blombergs bilder från Klippans nittonhundratal, sett från kameralinsen med Klippans Pappersbruk i högsätet, kan ses i Konsthallen.
Teatergruppen Brukets stora teater- och musikalsatsning inte bara kompletterar bilden av ett svunnet brukssamhälle. Den fulländar så långt det är görligt, 1800-talets liv och leverne på ”Bruket”. Fattiga och rika - med keps eller cylinderhatt, bahytter eller sjalett…
De som lade grunden och skapade Klippan av idag…

Livet vid bruket i mitten på artonhundratalet åskådliggörs och blir levande i den autentiska bruksmiljön med många spelplatser. Bl.a. blir den gamla lastbryggan en perfekt naturlig scenografi, med två parallella scener – en för brukspatron och en för folket. Alla spelplatser ligger så nära publiken som möjligt enligt scenografens Anna Qudings intentioner om en levande scenbild.

Tygsjok och tvätt illustrerar den lump som användes för papperstillverkning innan träet blev det vanliga materialet. Människoöden, mäns och kvinnors kamp, gemenskap, visioner och tankar…
20 000 timmars ideellt arbete ligger bakom produktionen, som sammanlagt hundra eldsjälar engagerat sig i.

Researcharbete, rotande i dokument och livsöden har upptagit en stor del av arbetet innan manusknåpande av förra årets manusförfattare Ewa Westin och P.O Nilsson.  I år är det Annika Koefoed som bearbetat, tillfört och lyft vissa delar samt lagt till tre nya låtar av P.O Nilsson. Ramberättelsen är detsamma men mer musik, mer dans och ny scenografi utlovas. Det viskades även om ännu mer humoristiska inslag.
Annika Koefoed från Helsingborgs Stadsteater står även för regin medan Heléne Lindquist håller i projektledningen.

– Det var en dröm som nu är uppfylld. Det är en magisk plats, sade Heléne med eftertryck och drog sedan storyn bakom de första stapplande stegen till det omfattande projektet. Det var nyfikenheten som drev mig, berättade Heléne för en samlad press i måndags.

Heléne tog först kontakt med kommunens EU samordnare. Tillsammans styrde de stegen till ett Leaderprojekt, där initiativet uppföljde alla kriterier.
Leaders ledord om en levande landsbygd uppfylldes till punkt och pricka såväl vad gäller kultur och turism som industri och fabrik.
Fem sponsorer står nu bakom produktionen: Leader, Sv. Pappersbruket AB, Artist och Nöje, Studiefrämjandet och Klippans Kommun.

En representant från dagens Bruket d.v.s Sv. Pappersbruket AB fanns på plats – Christer Jönsson.

Premiär på Brukspelet den 3 juli.


Lump, lump, lump var det här..., sjöng och skanderade lumpsamlarna
och äntrade scenen med fullastade kärror

– Det är en stor tillgång att få bruket levandegjort och få ta del av vårt kulturarv. Allt är fångat med spets – kvinnorna, familjerna, fäderna…
En fantastisk resa i det förflutna, konstaterade en glad Christer Jönsson

En förhandsvisning hanns sedan med, ett smakprov av den femtionio aktörer starka ensemblen och dess mix av proffs och hängivna amatörer. Närhet och gemenskap, lust och glädje i en skön brokig blandning…
Det var en smittande spelglad ensemble.

Masscenerna var så genuina och livsbejakande i all Sara Svensson Ekmans enkla men förtrollande, funktionella koreografi, att det gav mer än mersmak.
I herrskapssalongen intill jobbarna på bruket fladdrade spetsgardinerna kring brukspatron Sunnerdahl med dotter och svärson i en scen, där patron ger sitt livsverk till svärsonen.
De kreerades av tre av Bruksspelet fyra professionella aktörer – Tuva Björgedotter-Larsen, Andreas Eldéen och Dan Kandell. Den fjärde, Daniel Adolfsson höll sig bland bruksfolket.

Många aktörer hängde med redan i förra årets succé, då med 3000 åskådare i publiken – en siffra man räknar med att slå i år.

Femton föreställningar är nämligen utannonserade denna sommar, mot förra årets tio.
Men häng på låset! Förra året var det rusning efter biljetterna!