Mikael Bertmar

Poesi och foto samsas i ljuv harmoni i en bildberättarteknik som är hans egen

Ängelholm 190612
Fotokonstnären Mikael Bertmar låter oss vandra i poetiska landskap i ett land som icke är – mellan dikt och verklighet. Poesi och foto samsas i ljuv harmoni i en bildberättarteknik som är hans egen.
Hans bildverk är betagande vackra, natursköna i motiv där den lantliga idyllen ofta får oväntade gäster. Det är surrealistiska, humoristiska inslag som då och då dyker upp och bryter illusionen i den romantiserade naturen. Det är med ett drömskt, subtilt och varsamt tilltal Mikael Bertmar berättar om naturen, djuren och livet ur ett livsfilosofiskt perspektiv.

Naturens, dygnets och årstidernas växlingar får i hans bildvärld förnyad upphöjelse och dignitet, får oss att förundras över livets och naturens rikedom. Som en hommage till livets alla under på Himlajorden eller varför inte Änglamarken...

Lördagen 15 juni ställer Bjärebon Mikael Bertmar ut på Galleri Moment – en utställning som pågår t.o.m. 13 juli.
Vi träffar honom mitt i hängningstagen. en kortvägg är klar, där Bertmar bryter de skimrande vackra monokroma motiven på plexiglas med en montering på rå, rostig metall.

– Jag lägger metallskivorna i skogen under någon månad för att få fram det rätta rostiga stuket. Det är spännande för kopparormarna som gärna söker sig dit, säger Mikael, vars pappa var zoolog och bl.a. dokumenterade renar.
Därigenom fick Mikael tidigt tillgång till mörkrum.

– Jag arbetar numera mest digitalt med fler bilder i en. Men i den här utställningen har jag kvar även en serie analoga som jag har projicerat genom att vända på fotopapperet upp och ned för att få fram akvarellkänslan.
I vandringen på Galleri Moment möter vi motiv från sol till måne…
Allt mellan himmel och hav, finner skönheten i förgängelsen av maskrosor, en laddad bild av en gammal bil på en ödslig landsväg…
Det finns mycket nytt att upptäcka i världen omkring oss.
Vi sätter på oss skygglappar, tar mycket för givet och glömmer det lilla barnet inom oss. Det inser man efter denna vandring i mellanrummet mellan dikt och verklighet.