Bente Brosbøl Hansen hemma i Klåverödsverkstaden

Bente Brosbøl Hansen – världsmästare
i drejning för nittonde gången

Klåveröd och Faenza, Italien 160915
Världsmästare för nittonde gången… Det låter som en skröna, hastigt uppfunnen på en gammal ljugarbänk. Är det verkligen möjligt?
Men det är faktiskt kalla fakta om man heter Bente Brosbøl Hansen och är keramiker. För nittonde gången knep hon världsmästartiteln i drejning för damer i den årliga drejartävlingen i italienska Faenza.

– I våra ögon kan det verka konstigt med könsuppdelning i drejningstävling.
Men i Italien är det faktiskt dubbelt så många män som kvinnor som är keramiker. Härhemma är det ju tvärtom. Där lever de gamla traditionerna kvar, då mannen drejade medan kvinnans roll var dekormålarens, berättar Bente som vi träffar hemma i hennes keramikverkstad i Klåveröd.

Spår av lera på händer och skjorta visar på en konsthantverkare i full action. Det är en tjej som inte enbart håller ugnarna brinnande, arbetslusten och utmaningarna som ständigt står på vänt, tycks ha lika stark låga.
I en f.d. skola i rött trä, omgiven av skog, har Bente Brosbøl Hansen bott med man och barn sedan början på nittiotalet.
En länga på tomten, en låg byggnad som scouterna tidigare hade som tillhåll, förvandlade Bente till ett funktionellt galleri med stor verkstad, där två stora ugnar och en mängd drejskivor knappast behöver trängas om utrymmet.
På arbetsborden finns bl.a. tape, latex, knivar och färger tillgängligt för Bentes extremt tidskrävande dekor med unikt geometriskt mönsterarbete.

Trianglar, rektanglar och romber fyller elegant och till synes med matematisk precision hennes keramiska alster.
Det är fantasifulla mönster som likaväl kan inspireras av verk från kyrkan som moskén, från antiken eller senaste modetrenden.
Mönstren vibrerar av liv och förändras av formspråkets rundningar. De följer och leker med formen i hennes handdrejade, betagande stilrena och slående tidlösa stengods, drejade till fat, krukor, vaser och all slags brukskeramik…
Bentes pjäser syns ofta i exklusiva inredningstidningar som förhöjande, vackra blickfång, gärna i estetiskt tilltalande minimalistiska miljöer.

– Men det är ju drejningen som skapar formen, precis som när glasblåsaren blåser glasets. Det är först när all teknik sitter som man kan känna sig fri, säger Bente Brosbøl Hansen, född och utbildad i Danmark, där hon utbildade sig till ”pottmagerska” 1982 – en lärlingstid på fyra år. Sedan dess har hon framgångsrikt levt på och för leran med en ständig ström utställningar och beställningar.

Estetik och teknik i världsklass…
– I tävlingsmomentet ingår att göra en så hög cylinder som möjligt och ett fat med största möjliga diameter av sex kilo lera – en halvtimma för varje teknik. Det gäller alltså att storleksmässigt få ut så mycket som möjligt av leran, ge den tunna, tunna väggar samtidigt som det är hårda kriterier på det estetiska. Min cylinder uppmätte 75, 2 cm.
Det är lika roligt varje gång, inte bara tävlandet drar, även om jag gillar utmaningar. Man träffar yrkesfolk från alla världsdelar och lär sig alltid något nytt, säger världsmästaren och ”pottemagerskan” Bente Brosbøl Hansen som fick en fajansvas och ett presentkort på 1 000 euro (c:a 10 000 kr) i vinstpengar. Hyllor och fönsterfriser är för övrigt sedan tidigare år fyllda med fajansvaser och prinsipessakronor (läs prinsesskronor)…

©BMZ.se • Citera oss gärna men ange källan


En liten del av Bentes alla prispokaler


Bente i tävlingstagen i italienska Faenza – 75,2 cm hög blev
Bentes vinnande tävlingscylinder 2016 Foto: privat


Interiör från Bentes showroom