Från åttonde våningen ter sig Folkets Hus som ett litet LEGO-hus

Många nyfikna när Backsippan visades
för hugade spekulanter

Åstorp 170531
Familjeföretaget BrA Invest som blev Årets företagare i Åstorp 2016 ses som en föregångare inom bostadsbyggande på små orter. I koncernen med ca 1000 anställda ingår åstorpsföretaget BAB Byggtjänst som står som entreprenör samt fastightesbolaget 3 Hus, KB Komponents och AB Dogman. Det höga bostadsområdet Backsippan på bästa läge Storgatan/Västra vägen har inte bara väckt berättigad uppmärksamhet och satt Åstorp på en ny, ovan karta. Det har dessutom bidragit till många välbehövliga arbetstillfällen på orten. Nyfikenheten och intresset har varit stort ända sedan första spadtaget.
 
 I onsdags bjöd fastighetsbolaget 3 Hus in till en första offentlig visning av en inredd, färdig lägenhet i det första åttavåningshuset på Backsippan. Åstorpsborna brukar av gammal hävd inte vara så villiga att lämna stugvärmen i onödan.
Men det blev snabbt trängsel i den sjuttioen kvm stora, ljusa lägenheten på bottenplanet. Det var främst fyrtio- och femtiotalister med ett äkta intresse för en framtida flytt in till ett mer bekvämt boende i centrala byn som hittat dit. Den lilla lägenheten visade sig ha stora ljusinsläpp och en förnuftig, funktionell disponering av bostadssytan med  öppen planlösning. Ett genomtänkt grepp för att underlätta för handikappade och äldre genomsyrade lägenhetens raka vinklar och vrår.
Inga trösklar, högre toastol i kaklat badrum, lågt placerade tvätt- och torktumlare, fritt flöde mellan kök och vardagsrum, automatisk  dörröppning till huvudentré och miljöhus, säkerhetsdörrar till varje lägenhet m.m.
Med andra ord såg det ut att vara lättstädat – en önskedröm för många villaägare som tröttnat på nedslitna, tungrodda villor och svårskötta trädgårdar. Trädgård lär de inte sakna då gården mellan boningshusen lär bli en lummig oas. Alla bostadsrättsägare har dessutom varsin mycket generös, inglasad balkong att odla på.
På visningsdagen drogs flertalet som en magnet upp mot höjderna på åttonde våningen i en nästan ljudlös hiss. Utsikten var enormt stor och vidtsträckt med en svindlande överblick över halva Åstorp – från Björnekulla kyrka och Söderåsen, vidare till Storgatan och OJ och Lidl.
Tillgång till övernattslägenhet, festlokal och parkeringsmöjligheter kompletterar det bekväma boendet för de blivande bostadsrättsägarna.
De trettioen lägenheterna i fyra olika planlösningar, från 55 kvm till 74 kvm, har ingen budgivning utan fast prissättning.
I Backsippans första hus med inflyttning i november finns endast ett fåtal lägenheter kvar till salu.
Nu är det dags för försäljning i etapp 2 med inflyttning i december. Först till kvarn gäller som vanligt för hugade spekulanter.


Funktionen i det lilla köket på bottenvåningen besiktigas med kännarmin


Många nickade gillande om sovrummet


Det är bäst att läsa fakta innan man går husesyn...