Stort intresse för Hans Arnoldutställningen i Klippans konsthall

Unik Hans Arnold-utställning i
Klippans konsthall

Klippan 190126
Det är ett unik dokumentation av den säregne, surrealistiske illustratören Hans Arnolds livsverk som sedan vernissagen 26 januari nu fyller Klippans konsthall till brädden.
I konsertsalen på musikskolan kompletterades utställningen på vernissagdagen med en 90 minuters lång film.
Filmen” Arnold - Häxmästarens pensel” i regi av Micke Engström väckte så stort gehör att en extraföreställning sattes in på söndagen den 27 januari.
Intresset för Hans Arnold 1925 - 2010, är mer än stort och passar väl in i dagens Contemporary Art.

De flesta medelålders och uppåt har fascinerats av denne surrealists skräckinjagade illustrationer i såväl veckopress som i bok- och skivomslag ända sen mitten av förra seklet. Det var vid den tiden som Hans Arnold, född i schweitziska Sursee efter utbildning på Konstfack i Luzern, snabbt tog sig in i den svenska konstvärlden med omedelbar succé som följd. Mellan 1954 och 1979 gjorde han en rysarserie “Veckans chock” till Veckorevyn som väckte stor uppmärksamhet.
Något dylikt hade aldrig skådats i svensk veckopress.
Vampyrer, monster, kroppsdelar, dödskallar, nakna kvinnor och monsterfordon hittade in hans fantasifulla, spöklika bildvärld, inte lik någon annan. Storögda barn snodde föräldrars tidningar, beskådade sedan ofta gemensamt de olika händelseförloppen i de extremt detaljrika illustrationerna, fyllda av magi och spännvidd.
Men denne produktive konstnär gjorde även mycket folkkära illustrationer till Astrid Lindgrens bok “Allarakäraste syster” 1973.
Samma år fick han hedersuppdraget att göra affischen till Steven Spielbergs film “Duellen” som gav honom ett världsnamn. Framgång föder framgång och
året därpå fick han äran att framställa omslaget till ABBA:s LP “Greatest hits”.
Arnold var otroligt produktiv och arbetade även som scenograf, filmare och animatör.

Hela 77 verk av Hans Arnold finns nu till beskådande i Klippans konsthall, merparten original men även affischer, alla inramade och glasade. Rymliga konsthallen räckte inte till för Arnolds rika produktion, så även Atriet har har beretts plats för Arnolds affischer.

Utställningen, som är ett samarbete mellan Klippans konstförening och Klippans kultur- och fritidsförvaltning, pågår t.o.m. 3 mars.

Lång kö till försäljning av Arnoldillustrerade T-shirts, böcker, skivor,
vykort m.m.