Fr.v. Årets Nyföretagare Per-Olof "Pajje" Thunberg, Mekanera, Årets Företagare Christer och Stefan Andersson (Kenneth Andersson saknas på bilden), Bra Invest AB och Årets Entreprenör Björn Gibrand, VD på Lydinge Golf Resort samt
Claes Sjöland, ordf. Företagarna Åstorp
.

Årets Företagare, Årets Entreprenör och Årets Nyföretagare 2016 korade av Företagarna Åstorp

Åstorp 170428
Varje år tilldelas en framgångsrik företagare hedersbetygelsen ”Årets Företagare”. Detta sker samtidigt i hela landet. Den premierade företagaren går vidare till en regionfinal som här gäller Skåne-Blekinge. Vinnaren här får åka till Stockholm och Blå Hallen, där riksfinalen avgör vem som blir Årets Företagare för hela landet…

ÅRETS FÖRETAGARE 2016
Under festliga former i nyöppnade festlokalen Unique Events i f.d. Checkpoints lokaler korades Årets Företagare 2016 som blev Bra Invest AB med bröderna Christer, Kenneth och Stefan Andersson som var och en är VD för olika underföretag i koncernen.

Juryns motivering:
Årets företagare har stor betydelse för Åstorps utveckling som aktör inom sina bolag – koncern. Och som förebild inom bostadsbyggande, är ett företag med gott rykte och stabil ekonomisk utveckling.
Koncernen består av sex bolag vilka tillsammans under 2016 hade en omsättning på drygt 1,5 miljarder och med cirka 1000 anställda. Utvecklingsarbete av produkter och tjänster pågår ständigt.  Exempelvis har Dogman AB utvecklat ett franchise koncept. ”Vänner för livet”
Affärsidén för Fastighets AB 3 hus är att förvärva, förvalta och förädla kommersiella fastigheter för ett långsiktig ägande samt projektutveckla  bostadsfastigheter.

ÅRETS ENTREPRENÖR 2016
Till Årets Entreprenör 2016 utsågs Björn Gibrand, VD på Lydinge Golf Resort.

Juryns motivering:
Familjen Gibrand har genom sitt stora engagemang – investeringar i Lydinge Golf Resort AB gett Åstorp en plats att vara stolta över.
Verksamhetens utveckling med golfbana , restaurang, hotell etcetera ger en plats där alla gäster känner sig välkomna.

ÅRETS NYFÖRETAGARE 2016
Till Årets Nyföretagare 2016 utsågs Per-Olof ”Pajje” Thunberg på Mekanera.

Juryns motivering:
Med hög kundnöjdhet och ett ständigt utvecklingsarbete har Per-Olof Thunberg med Mekamera AB utvecklat sin verksamhet med inspiration från racingvärlden. Genom hans stora fritidssysselsättning har företaget nu utvecklats till en av Åstorps bästa bilverkstäder.

MILJÖPRIS
Ewa Sylegard. Energi- och klimatrådgivare, projektledare på Helsingborgs stad informerade om ett kommande miljöpris i regionen. Mer om detta ska inom kort publiceras på kommunens hemsida.

SOM EN EXTRA CLOU…
bjöd föreläsarna Håkan Wifvesson, ordf. i Rosengårds damfotboll och Hanna Marklund, meriterad f.d. landslagsspelare på en resa i gränslandet mellan idrott och företagande.
Håkan berättade om Rosengårds framgångssaga, om satsningen Football for Life – ett engagemang i Zululand i Sydafrika för att få tjejer att börja idrotta. Han berättade även om BOOST – ett annat projekt som handlar om att få sysslolösa, skoltrötta ungdomar aktiverade och motiverade att ta tag i sina liv.
1400 unga deltar i projektet och på tre år har klubben varit delaktig i att skaffa jobb till 760 av dessa.
Håkan berättade vidare om gemensamma mål, klädkoder, motivation och mycket annat som är lika applicerbart inom företagsvärlden som inom idrottsvärlden.

Hanna Marklund berättade om vedermödorna att nå toppositioner på elitnivå med bl.a. sju träningspass i veckan, laganda, att alltid kunna prestera på topp etc.

Avslutningsvis bjöd Företagarna på en väl tilltagen buffé.


Hanna Marklund och Håkan Wifvesson


Ewa Sylegard. Energi- och klimatrådgivare


Som en av få Företagarföreningar i landet, bjuder Åstorp sina Årets Företagare till Stockholm och Blå Hallen även om de inte nominerats regionalt.
– Det är en fantastisk upplevelse, en Nobelkänsla, som vi gärna bjuder på, säger Claes Sjöland.

Text och foto: Tomas Montelius