Ardy Strüwer

Ardy Strüwer firar 80 år med utställning
Dagmar Glemme Art Center

Vilshärad 190511
Dán före Ardy Strüwers åttioårsdag bjöds det på en exklusiv förhandsvisning på denne färgstarke surrealists utställning på Dagmar Glemme Art Center i Vilshärad. Vernissage följde sedan på hans födelsedag 11 maj.
I den inspirerande, livgivande konsthallen hängde en permanent, sagolikt vacker takinstallation av Dagmar Glemme. I sammanhanget kändes den skapelsen som en trofé och en hommage till den framgångsrike jubilaren som kallar sig själv för sensuell surrealist eller varför inte postmodern flower power.

I Ardys sextioåriga konstnärsliv, har han efter studier på Kungl. konsthögskolan i Haag i med kompletterande studier som gästelev inom allsköns grafiska tekniker på Konsthögskolan i Stockholm, hållit ett fast och självklart grepp om sitt eget personliga uttryck, där kvinnan alltid intar hedersplatsen bland frukter, flyglar och paletter. Orientens öga tittar nästan alltid in och vakar över hans intensivt färgstarka bildvärld och letar efter beröring utanför. Det är inte bara pingvinerna som i ett av hans verk drömmer om vackra färger.

– Paletten skriker efter vackra färger och toner, säger Ardy som är uppvuxen i det färgstarka Indonesien och har rött, kärlekens färg som favorit.
Den återkommande flygeln har också sin förklaring. Min mamma var klassisk pianist, själv har jag jobbat som musiker och när jag sedan under en tid bodde hos Staffan Scheja och upptäckte skönheten hos hans flygel tog den sedan plats i min bildvärld. Jag har dragit som en magnet till duktiga, trevliga människor, har bl.a. haft förmånen att lära känna såväl Hundertwasser som Andy Warhol som jag delade ateljé med. Det har bara blivit så – en slumpens skördar. Jag har haft mycket tur i livet.

Ardy hamnade efter barndomen i Indonesien i Holland, därefter Sverige, där han först träffade Nils Linnman som var intresserad av han kunskap och djur och fauna i Indonesien och bjöd in honom att bo hos honom. Sedan sökte han kontakter på TV, träffade Lasse Åberg och gjorde bl.a. mycket populära humorprogram tillsammans med honom, skrev manus och producerade filmer under sextio- och sjuttiotalet. Avtrycken därifrån sitter än i dag, lika etsat hos folk som hans grafik – en teknik han gillar för att sprida sin konst.
Under flera decennier från åttiotalet och framåt var Strüwer verksam i Frankrike för att sedan återbördas till Stockholm.

Ardys fascination av kvinnokroppen tar sig många olika uttryck i de akvareller, oljor och litografier som exponeras i den välhängda utställningen på Dagmar Glemme Art Center. Ibland är det extra kryddat.
Starka kryddor som chilifrukter, hänger över Marilyn Monroes välkända ansikte i ett Warholinspirerat verk. Orientens dofter, toner och magi anas där i likheten med merparten av hans verk. Andy är även glaskonstnär, har jobbat bl.a. på Johansfors. Hans glaspjäser exponeras inte på denna utställning men Dagmar Glemmes ljuvliga glaskollektioner lockar i ett av rummen.

Vi önskar Andy Strüwer en välförtjänt trevlig födelsedag efter sextioårigt konstnärskap, en mångsidig konstnär som poängterar att konst kan vara trevlig och vacker utan att vara ytlig. Det finns mycket att läsa i hans färg- och formspråk.Eller som han också uttrycker det:

– Man kan se med tre ögon, antingen med det två i ansiktet eller med hjärtat!
Andy Strüwers utställning på Dagmar Glemme Art Center pågår t.o.m. 25 maj.


Takinstallaion av Dagmar Glemme