Anna Eggert

Anna Eggert på Galleri Moment –
Fragment av minnen

Ängelholm 141107
Alla lämnar vi spår efter oss till eftervärlden, människan likaväl som djuren och naturen… Fragment av minnen…
Fragment är också titeln på Göteborgskonstnären Anna Eggerts utställning på Galleri Moment. Vernissage lördagen den 8 november.

I Anna Eggerts värld har glaset fått övertaget över textilen sedan tio år tillbaka. En serie glasgjutna klänningar på podier, skimrande solfjäderskulpturer i glas, väggbilder på glas, skapade i en lyckad kombination av screentryck och måleri dominerar bland verk eller objekt på papper eller mobila, mönstrade stora kragar utskurna i aluminium. Men i de flesta verk har textilen ändå fått företräde, inte av egna textilier men väl av tidigare generationers välarbetade, mödosamma arbeten.

Anna Eggerts objekt och bilder är som en minnenas skattgömma, en för blickar halvt dold och gömd kista, där av forna tiders kvinnokraft synliggörs eller anas i spåren av en nutida konstnärs barn- och ungdomsminnen.

– Jag länkar mitt arbete till deras arbete, berättar om detta ursprung men gör också något nytt av det som lever sitt eget liv.

Mormors spetsar, dukar, kragar broderier synligörs och får nytt liv i Eggerts bildvärld och återfår den respekt de är värda och varmt förtjänar. Ofta anas de bara – i spets eller virkade mönster. Samtidigt ger bilderna en inblick i forna tiders samhälle då Eggerts bildspråks flertaliga moment direkt eller indirekt ofta öppnar för en berättelse. Ett verk visar bl.a. en kvinna som drömde om att emigrera till Amerika och starta ett strykeriinrättning – en dröm som naturligtvis förblev en dröm. I den bilden ser man foton av sekelskiftsfamilj med ett stort fartyg I fjärran plus flera andra insprängda element med screentryck som klargör berättelsen.

Anna Eggerts arbetar och behärskar osedvanligt många hantverkstekniker inom måleriet, glasgjutning, varm och kall glasgjutning,  betong, metall m.m.
En askungevacker klänning I genombrutet mönster – ett blickfång på utställningen som hon själv sågat ut med sticksåg!
Det är en inspirerande, livsbejakande och färgstark lek med kvinnokraft, finstämt och välkomponerat återgivet från igår, idag och i morgon som väntar på Galleri Moment.  Då Anna gärna arbetar platsspecifikt har det blivit många offentliga utsmyckningar under åren. Utmaningar hon gillar…

– Nu närmast skall jag göra ett verk till Amhuls kyrka i Torslanda.

Innan dess väntar Galleri Moment.

Uutställningen pågår to.m. 30 november