Anders Andersson

Svenska och spanska bilder möts hos Galleri Hultman

Åstorp/Grytevad 140911
Akvarelleristen Anders Andersson och den spanske oljemålaren Pérez Casanova ställer ut under samma tak men i olika rum på Galleri Hultman med vernissage lördagen den 13 september. Det är en spännande konstellation, där mer förenar än skiljer dem åt. Detaljrikedomen och stämningsfullheten, ibland även motivvalen återfinns hos dem båda, förutom den professionella observerblicken och drivna hantverken i respektive teknik.

Anders Andersson som ställer ut i Galleriet är medlem i Svenska Akvarellsällskapet och även flitig workshopledare i akvarellteknik. Han älskar akvarellens möjligheter och oförutsägbarhet.

– Vi målar tillsammans, akvarellen och jag. Akvarellen styr men det gäller att inte låta den styra för hårt. Då blir det gärna en sörja. Det är så direkt. Det är en dramatisk process där allt kan förändras på en sekund. Jag vill helst gå ut i naturen, inte bara se naturen utan uppleva den. Känna luften, doften, ljuden och rörelserna, ljusskiftningarna… Sedan komponera, hitta balans och form… Ta med mig själen in i målningen. I rörelse, ljus och stämning, berättar Anders och tillägger att tecknandet är grunden och havsmotiv den största utmaningen.

Tecknandet har han med sig sedan barnsben, då det var gott om pennor, kritor och färger hemmavid med en mamma som var glasdesigner och tecknandet en naturlig del av vardagen. Sedan följde studier på KTH i olika grafiska tekniker, bildbehandling och tryckprocesser samt studier hos bl.a. Jim Bray i USA, Joseph Zbukvic, Australien och Lars Holm i Sverige. Anders är en flitig utställare. Ytterligare tre väntar i höst medan tre redan är avverkade. Det är liv, ljus och fläkt bland Anders Anderssons fåglar, fartyg, landskap och citymotiv samt inte minst i ljusets, molnens och havets oändliga skiftningar.

– Jag dras mer och mer åt att samtidigt vilja ha en ökad storytelling i mina målningar, säger Anders som fortsätter sin konstnärliga verksamhet med samma glöd och fascination – med hans egna ord:
En resa i kaos och ordning.

Akvareller av Anders Andersson

Olja av Pérez Casanova

Lite av det förstnämnda förnimms även i Konsthallen intill, då PD Pérez Casanovas målningarna ännu inte hittat sina platser på väggarna.

För första gången i Sverige visar den i Spanien, Portugal och Belgien mycket uppskattade spanske konstnären PD Perez Casanova sin konst i Sverige. Han har vid 46 års ålder hunnit med att erövra flera nationella utmärkelser för sitt måleri.

I Spanien är han representerad på så gott som samtliga offentliga platser samt hos privata samlare i USA och övriga Europa. Bl.a. hans muralmålning på 2,25 x 12 meter på sjukhuset S:a Lucia i Cartagenia har väckt stor uppmärksamhet.

Stadsvyer med regnvåt asfalt, liv och rörelse, antika byggmonument, oftast under spansk himmel, detaljrikt och varsamt återgivet i olja…
Bland motiven syns även Björnekulla kyrka och Kärnan, motiv han fastnade för vid en tidigare visit i Sverige.
PD Perez Casanovas konst beskrivs oftast som ett klassiskt, detaljrikt måleri med stark djupverkan, i modern tappning.

Utställningen med Anders Anderssons akvareller och PD Pérez Casanovas oljemålningar har vernissage lördagen den 13 september och pågår t.o.m. den 15 oktober.


Olja av Pérez Casanova