Anders Solfors

Sist ut på Dagmar Glemme Art Center,
bild- och glaskonstnären Anders Solfors

Hasslarp 170901
Dagmar Glemme Art Centers saga är nu all. Men som i alla goda sagor är huvudpersonen på väg mot nya äventyr.
Med bostad, galleri och ateljé i Halmstad, fortsätter Dagmar sin brinnande konstnärsgärning med hela världen som arbetsfält, vilket hon som den internationella konstnär hon är, alltid haft. Utställningar, konstuppdrag och projekt worldwide väntar.

Men Dagmars kommande galleridörrar kommer som alltid att stå lika vidöppna och välkomnande i Halmstad som i Hasslarp mellan hennes åtaganden
Konsten fortsätter oemotståndligt att blomma med nyutsprungna knoppar och växande grenverk i hennes kommande livsträd.

Glas- och bildkonstnären Anders Solfors får äran att bli Dagmar Glemme Centers sista utställare. Det är ett passande val, helt i linje med Dagmar Glemmes utställningskrav på hög konstnärlig kvalitet och nytänkande.
För många blir det ett glatt återseende av denne konstnär som gästade centrat för två år sedan.  

Med genuin skaparsjäl mördar och återupplivar Anders Solfors  gamla mästare och ger dem nya skepnader samtidigt som han skapar unika, mästerligt sandgjutna glasskulpturer. Även inom glaskonsten går Solfors, som är utbildad på Konstindustriskolan, sin egen väg. Han söker och finner nya metoder inom den mångtusenåriga alltid lika magiska glaskonstens förtrollande och förbryllande turer. Sedan tjugofem år har Anders Solfors varit Strömhyttans glasbruk trogen.

– För mig som bildkonstnär var det en ära att få jobba med de gamla mästarna på hyttan. Jag började direkt med Graal, blev så biten att jag inte målade på sjutton år! Överfångstekniken Graal infördes 1917 på Orrefors av legendariske Simon Gate som gav Knut Bergkvist uppdraget att utveckla den, berättar Anders.

–  All glasteknik är annars detsamma som på femtonhundratalet, Graaltekniken den svåraste. Den stora revolutionen är tillkomsten av tryckluft. Förr kunde man inte kyla ned, vilket ingår i glashanteringen. Jag själv har under åren utverkat mitt eget sätt att jobba. Gjuter bl.a. former i blöt sand i mina glaskulpturer och graverar Graalämnen i mina Graalskulpturer, säger Anders som älskar allt som rör historia, allra helst den egyptiska och romerska.


De historiska influenserna är också påtagliga hans surrealistiska bildkonst, där  gamla mästares figurer återuppstått i ny tappning och därvid tappat huvudet av förvåning.    

En malteserriddare har fått ett bockhuvud, en klänning, knyckt från en Rembrandtmålning har ett kvinnligt afganhundhuvud, en dräkt från en van Dykmålning har ett katthuvud, Roslins Carl von Linné en svamp på huvudet...
Dessa välgjorda målningar  kan ses som en befriande respektlös, gäckande lek med utgångspunkt av gamla mästares konstverk. Är månne hundhuvuden samma som pundhuvuden?
Från humoristiskt lek till de outgrundliga glasskulpturerna inne i det konstglasrummet är det fysiska steget betydligt mindre än den känslomässiga omställningen. Man blir berörd vare sig man vill eller inte.
Det är bedövande vackert, mystıskt och hemlighetsfullt. Som i en bortglömd, förtrollad grotta, befolkad av ansıkten från en tid som inte finns.
En Graalskulptur lyser som solen med sin speciella utstrålning bland skulpturerna, gjutna i sand.

Anders Solfors utställning har vernissage på Dagmar Glemme Art Center i Hasslarp lördagen den 2 september och pågår t.o.m den 30 september.

En lyxloppis med auktionsförrättare sker den 16 - 17 september.