Fotograf Anders Nils

Varsam närkontakt med världen under ytan

Ängelholm 140404
Att nå under ytan, tillföra en extra dimension till bilden, är en målsättning som de flesta konstnärer brottas med. Få tar det bokstavligt.

– Även den tysta världen under vatten är i ständig rörelse. Rörelserna och ljusets fantastiska skiftningar skapar oändliga färger och toner. Paradoxalt nog ligger det vilsamma i denna variation. Ju mer stilla jag är, desto mer upptäcker jag ett rörelsemönster som för oinvigda kan vara lätt att missa. Det säger fotografen Anders Nils, ny utställare på Galleri Moment som gärna instämmer i den klassiska tesen att ”Allting flyter”. Över och under ytan…

Sin utställning kallar han ”Vila Vid Vatten” – en del av ett löpande projekt under samma tema. Anders är en fotograf med kameraögat vidöppet för varsam närkontakt med världen under ytan.

En treårig utbildning på Fotohögskolan och en tvåårig påbyggnad på Valand ligger tryggt i bagaget. I fotoväskan trängs den analoga träkameran för jobb på land med de digitala som han använder för sina undervattensbilder.

En skimrande, naturlyriskt vacker och meditativ värld möter besökarna på Galleri Moment, där merparten av de stora, elegant glasade fotografierna är tagna i undervattensperspektiv.

Anders Nils gillar att söka gränsland.

– Jag började med att testa gränser, bl.a. den gräns där fotografiet upplöses och förändras. Att jag sedan började söka motiv under vattnet för några år sedan, var min sambos förtjänst. När hon såg de halvt upplösta motiven som jag laborerat med associerade hon till undervattenmotiv. Det tände mig att börja forska i sjöar, hav och andra vattendrag, mest i insjöar. Ofta är det frekvenser av sjölandskapet jag plåtar och vissa av bilderna är ett montage av flera. Varje bild framkallas sedan i åtta exemplar, säger Anders Nils som inte gillar att söka i grumliga vatten, där den elaka storgäddan visar sitt fula tryne.

Hans bildvärld är alltför poetisk och skimrande vacker för att låta sig befläckas av störiga fiskar.

Vernissage lördagen den 5 april.
Utställningen pågår t.o.m. den 5 maj.