Anna-Karin Albihn

Lek på allvar på Åstorps biblioteksgalleri

Åstorp 190411
“Lek på allvar” kallar Anna-Karin Albihn sin utställning på Åstorps Biblioteksgalleri med vernissage lördagen 13 april.
Det är en hoppfull, insiktsfull titel, som indirekt berättar om Anna-Karin Ahlbins intensiva, uppslukande arbetsprocess med målningar och skulpturer.
Mani kallar hon själv den arbetsmotor som driver henne framåt.
Ur den s.k. manin skapas och växer harmoniska konstverk fram, varsamt genomtänkta och taktilt utförda .

– Jag finner lust och mening med livet just då. arbetsprocessen är en lek på allvar.

Tidlöst och balanserat, och med en alltid betagande renhet i form- och färgspråk lockar Anna-Karin Albihns målningar till såväl ögonfröjd som meditation.
Samt inte minst till nya upptäckter i hennes varierande bildlandskap:
Där kan bl.a. mänskliga gestalter titta fram i suggestiva skuggbilder. Det är hennes egen skuggbild i olika kontext.…
På utställningen lyset även en samling små bilder som bildar en spännande helhet, likt schackpjäser på brädet…
Och här kan man hitta målningar med ett flertal olika komponenter, mönster och upprepningar i labyrintliknande, lekfulla motiv och med varsam mjuk färgsättning.
Skulpturerna är organiska med former och färgsättningar hämtade ur naturens underfundiga bildbank. Det är där hon hämtar inspiration.
Det organiska tänket återkommer även i hennes bildspråk.

Anna-Karin ger sig friskt i kast med olika tekniker och blandar dem ofta för att nå dit hon vill. Det har hon gjort ända sedan hon ritade på papperspåsar som barn och som sedan fick ett uppsving när hon som sextonåring fick prova på olika tekniker på Gerlesborgsskolan.

– Min drivkraft är så stark att det är lätt att fastna, bli trött på sig själv. Det är därför jag gärna jobbar med olika tekniker för att forska och undersöka utvecklingspotentialen i olika material, säger Anna-Karin som gillar att utmana sig själv.

Hemma i Ekeby skapar hon målningar i akryl och tempera, gör grafik, saltglaserar och rakubränner keramik, skulpterar i betong samt gjuter glas och reliefer i sand. Utsökt enkelhet och stringens samt en perfekt balans mellan former, färger och linjer är Anna-Karins signum.

Anna-Karin Albihns utställning på Åstorps biblioteksgalleri med vernissage lördagen den 13 april pågår t.o.m. den 10 maj.
Den som vill se mer av Anna-Karins konst kan besöka henne hemma i Ekeby under Nordvästskånska Konstrundan.