Agneta Hemert på Galleri Moment

Agneta Hemert på Galleri Moment –
Ur en kvinnas minnesgarderob

Ängelholm 150417
På Galleri Moment har konstnären Agneta Hemerts målningar i dagarna hittat sina platser och väntar på vernissage lördagen den 19 april.
Agneta Hemerts målningar med motiv av klänningar eller kroppsformer kan ses som sensuella, skira och drömska individuella väsen som lever sitt eget liv- då och nu. Det är minnenas garderob som har tömts och rensats ut under arbetsprocessen – ett stycke kvinnohistoria.

– Visst är det så. Självklart bär vi med oss minnen som vi intuitivt överför i någon form. Det är ju ett bagage som vi alla har tillgång till. Jag själv omvandlar mina minnen på papperet. Jag har alltid jobbat med avskalade former och tänker i linjer. Att det har blivit många motiv med klänningar är inget medvetet grepp. Men med åren har klänningsmotiven fått en annan betydelse. De  kroppsliga formerna tar nu över mer och mer. Även andra minnen ploppar upp ibland, som de tre granar jag förknippar med ett kärt barndomsminne.
Jag söker det rena, avskalade och sublima, bjuder gärna in slumpen och tar med glädje vara på den. Det går inte att logiskt förklara mina motivval. Känslan för bildens färg, form och balans, vad som gäller mellan fyra hörn, är ändå grunden, säger Agneta som inte vill intellektualisera eller lägga in egna värderingar på sin konst.

Med ett gediget yrkeskunnande bl.a. från Forum i Malmö och Konstindustriella skolan i Göteborg samt inte minst med decenniers yrkeserfarenhet i ryggraden, kan hon tryggt låta känslorna, intuitionen och slumpen leda henne framåt. Det har blivit en mängd utställningar från 1980 och framåt och representation i bl.a. Statens konstråd och på Malmö konstmuseum.
Sedan en tid har Agneta Hemert sin atelje´ i Landskrona, i Weibulls f.d. lokaler.

– Jag gillar att arbeta i stora format och använder mig av oljefärg med blyerts och kol som förstärkning i mina motiv. I vissa bilder kommer även tuschen till hands. Rörelse och sensualitet är viktiga för mig. Jag använder mig därför av  gammaldags arkitektpapper, lätt svävande från väggen, fästa med klämmor för att på så sätt bidra till den känsla av lätthet, rörelse och sensualitet som jag eftersträvar.

Bilden som en levande del av rummet…

Agneta Hemers utställning med vernissage lördagen den 18 april pågår t.o.m. den 9 maj

© BMZ • Citera oss gärna men ange källan