Agneta B Lind

Agneta B Lind, fjärde generationens textikonstnär ställer ut i Klippan

Klippan 170901
Agneta B. Lind som ställer ut på Klippans konsthall den 2 september visar bildvävar på temat “På och under ytan”.
Agnetas bildspråk är lika rent och klart som källvatten - enkelt, balanserat och nyanserat.

Hon är fjärde generationens textilkonstnär. Om släktens kvinnokonst berättas i boken “Fyra generationers kvinnor”.
Mormorsmor broderade, mormor knypplade och Agnetas idag 100-åriga mamma jobbade både med målning, textil och glas.

Agneta B Lind visar i denna utställning vattnets oräkneliga och oberäkneliga skepnader i naturen, ständigt stadd i förändring, karaktär och rörelse. Glittrande på ett löv, bubblande i badet, gyttrigt mörkt i tjärnen, porlande i bäcken... Vattnet lever sitt eget liv allt efter ljusets skiftningar. Dess yta har mycket att berätta.

– Jag älskar att tränga in i naturens mysterier, fånga ögonblick, skiftningar och speglingar. Vissa av vävarna har omedvetet blivit små dokument. En å med speglingar av träd på vattenytan, förändrades helt efter stormen Gudrun som härjade två dagar senare. Det verket bär på en latent dov stämning som om naturen varnade för stormen, ler Agneta och visar hur omgivningar påverkar vattenytorna.

En eka anas, byggnader speglar sig, granskog skuggar - och vattenytan förändras. Det är mycket drivna, välkomponerade suggestiva bildvävar i röllakan, vars hantverk tål att granskas med lupp.
Agneta har även gått under ytan, men då i människokroppen. En elegant väv i mörkt karmosinrött visar vår hjärna som i Agnetas version framstår som formskön. Tumavtryck är invävda på en bild, vårt avtryck i dna på en annan och minsann om inte dansande spralliga spermier syns på ett motiv.

– Jag arbetar på en väv med motiv av ett mycket tidigt foster, när livet tar sin början, säger Anita som inom kort på ett stipendium skall resa till Finistere och studera ebb och flod.
Detta är bara ett av många stipendier för välrenommerade konstnären, konstnärskonsulten och  KRO medlemmen Anita B Lind.

Utställningen “På och under ytan” pågår t.o.m 8 oktober på Klippans konsthall.