Majlis Agbeck Foto: privat

Avskalat och finstämt i Klippans konsthall

Klippan 150227
Det är ljusare än vanligt i Klippans Konsthall som om vårsolen kikat in.Majlis Agbecks målningar på plexiglas, hennes glasade broderier på transparent textil samt ett flertal objekt är alla fyllda av ljus i en mycket svag, subtil färgsättning. Färgskalan höjer eller sänker tonerna som i ett diminuendo tills de bara anas. Det ljuder snarare viskningar än rop i de starkt avskalade naiva motiven. Urdjur i form av hästar, hjortar eller hundar ofta tar plats i naturmotiven och personifierar människan, dess upplevelser och funderingar. Många av motiven illustrerar möten, med naturen eller likasinnade. De objekt som visas är bl.a. hundar fastsydda i underlaget eller tillsammans. Är de låsta i sitt liv, av grupptryck eller är de bara stadigt förankrade i tillvaron? Allt är upp till betraktaren.

– Idéerna tar form genom hårt arbete men näringstillförseln kommer från naturupplevelser och de är många. Jag är nog mer ute än inne.
Jag älskar att utmana material av skilda slag, låta materialet erbjuda nya möjligheter, kombinationer och inspirera till nya motiv. Jag vill se hur långt man kan gå, säger Majlis som efter Konstforum i Malmö studerade på Konsthögskolan i Stockholm under fem år. De senaste tjugo åren har hon jobbat deltid med sin konst, mest för offentlig utsmyckning men även med en mångfald utställningar.

Majlis arbeten är både tidskrävande och tålamodsprövande. Hennes broderier på ett motsträvande, transparent polyesteroganzatyg, där ingenting går att ändra och där broderbågen inte kan ta plats, kräver sin man eller kvinna. Även glasade små broderade verk i skåpmodell syns på utställningen.

– De fyra nya oganzabroderierna som jag visar för första gången här, har jag hållit på med sedan september. Tålamodsprövande men underligt nog även meditativt.
Jag gör massor av skisser. Sedan skalar och skalar jag så långt det bara är möjligt i motiven. Även vad gäller färgsättningen vill jag även där se hur långt man kan komma med små, små medel, svaga nyanser som kan stärka eller försvaga varandra.

Majlis har arbetat mycket med kultur inom skolväsendet och vården. Det senaste uppdraget med offentlig gestaltning är ett tvåårigt arbete till SUS i Malmö till Psykintensiven och Dagsjukvården.

– Det är ett samarbete med personalen, där vi utgår från brukarna. Största utmaningen är arbetet till IVA – ett spännande projekt.

Vernissage lördagen den 28 februari Utställningen pågår till den 5 april.    

Efter vernissagen föreläser konstnär Susanne Jardeback-Olesen om sina fleråriga uppdrag från Nobelstiftelsen.