Flärd, glitter och glamourmässa i Kulturhuset Björnen i Åstorp

Åstorp 161029
Flärd, glitter och glamour tycks behövas mer än någonsin antingen enbart till lyst eller för att med ett fast grepp gräva långa naglar ned i plånbokens skrymslen. Här kan det lekas och fyndas utan större hål i börsen.
Tre mässor hölls samma dag – lördagen den 29 oktober i Helsingborg, Höganäs och Åstorp.

I likhet med förra året var det ett stort intresse för vad som kunde dyka upp för udda skapelser eller fantasterier på Kulturhuset Björnen i Åstorp, där Vintage och Flärdmässan hölls i arrangemang av Åstorps bibliotek, Kulturhuset och ABF.
Siden tävlade med sammet och tyll i kreationer, designade från femtiotalet t.o.m. åttiotalet. Även en blåsa från tjugotalet lyste på en galge inne i stora salen. På scenen krämade sig rutinerade entertainern Albin Ganovich i all sin glans i sällskap av en sjungande kvartett.

Formgivaren Marianne Westmans namn gick inte heller att undgå i hennes karaktäristiska design på ett blåvitt halsband, troligen från slutet av femtiotalet. Bijouterier och äkta vara glittrade sida vid sida.
Galna hattar är ett måste på denna typ av mässa. DE gick inte heller att missa uppe på andra parkett. Där stylades det i frisyrer, klädsel och makeup.

Det var fullt hus överallt
Nere i kafeterian fikades det på lysande, färgstarka och glittriga bakverk, därtill mumsigt goda – i design av Systrarna Buffé.
På diskens övre glashylla visade bibliotekets Pia Nordqvist som även var en av de ansvariga arrangörerna, sin häftigt målade unika skokollektion.

På den lilla scenen berättade Bodil Schrewelius, dotter till sextiotalets mest berömda TV-röst – Ingrid Schrewelius om mammans och ikonens öden och äventyr. Ingrid var den första kvinnliga allmänreportern bland tolv män på sextiotalet, då det var otänkbart med kvinnor som nyhetsreportrar.
Men hon gillade utmaningar och gjorde en lysande karriär med program fokuserade på typiskt kvinnliga intressen, vilket var helt nytt. ”Lilla Journalen” och ”Modejournalen” fastnade inte bara på den svartvita rutan utan även på näthinnan hos folk hemma i stugorna.
Att bl.a. få se de stora franska modehusens haute coutureskapelser var inte vardagsmat för det tidiga sextiotalets kvinnor.
Det känns skrämmande att kvinnor inte fick nyhetsrapportera i TV 1961, när kvinnliga krigsreportrar som Bang, Barbro Alving varit ute på fältet långt tidigare.

Lite gott i magen, lite nytt i huvét och massor med glam och glitter till lyst…

Det blev en givande lördag, där ett nygammalt peacehänge passade fint runt halsen och en söt liten metallängel hamnade i örat.


Bodil Schrewelius kåserade om sin berömda mamma Ingrid Schrewelius

 
©BMZ.se • Citera oss gärna men ange källan


Den sjungande kvartetten bestod av Jesper, Moa, Louise och Jonna


Pamela Jofree Öhrvall sminkas av My Fransson