Keramiker Bente Brosbøl Hansen. konstsmed Lars Pettersson och målare
Eva Magnusson

Välmeriterad Trio ställer ut olika tekniker i Klippans konsthall

Klippan 161208
Det är en trio med vi-känsla och helhetstänkande som ställer ut på Klippans konsthall med vernissage den 10 december.
Bente Brosbøl Hansens keramik gör sällskap med Lars Petterssons smide i skön förening på podierna medan Eva Magnussons akvareller blickar gillande ned för en titt på golvets och podiernas rariteter.

Världens bästa vakter – träden – håller vakt i ett sagobetonat, förrädiskt idylliskt landskap.
Tittar man närmare på Eva Magnussons småländska landskap, där oskulden, skönheten och friden tar plats kan man hitta både flyktingbåtar, minor och ett olycksbådande oväder.

– Det finns inget paradis någonstans längre. När allt annat kraschar finns den livgivande naturen som tröst. Träden berättar. Men även de små oansenliga grödorna som bondbönor och broccolibåde övervakar och ger välbehövlig livskraft, säger Eva och visar på undersköna målningar där dessa små ynkliga grönsaker är på hedersplats och i jätteformat.

– De visar på växtkraft och styrka, är storslagna och viktiga. Här får de värdeperspektiv, något som också också den lilla människan borde få i dagens samhälle, säger Eva som låter naturen berätta om dagens samhälle.

Även Evas akvareller har en ovanlig lys- och växtkraft med fyllighet och täthet i balanserande akvarellbyggen med djup och perspektiv.

Lars Pettersson har arbetat med konstsmide sedan barnsben. Han använder sig av gamla stolta hantverkstraditioner, där järnet glödgas i ässjan och hamras ut. Svetsning är det en hederssak att utnyttja endast i nödfall. Hans konstsmide har väckt berättigad uppmärksamhet, inte bara härhemma utan även i Polen och Danmark.

– Järn är smidigt och går att forma och utveckla i det oändliga, säger Lars och visar på kluriga, fantasieggande skulpturer av två stolta mexikaner med hattarna stolt med sina typiska bredbrättade hattar elegant på skulten. Lika stolta är tranorna som sträcker sina långa, smala halsar högt i skyn. På väg… Två gestalter, som ser ut att vara mycket goda vänner står på ett podium i förtroligt samtal. Personligt formade ljusstakar där kallablommans blad är öppning och manschett för stearinljusen står i gott sällskap av Bente Brosbøl Hansens mindre vaser och askar. Några småfåglar i smide på vift har också hittat dit.

Så till denna remarkabla keramiker Bente Brosbøl Hansen som vunnit VM i drejning för nittonde gången i år – ett svårslaget rekord. På golvet i konsthallen står hennes stora urnor, in i minsta millimeter perfekta med dess grafiska, geometriska klassiska mönster, subtila färgnyanser och utsökta glasyrer. Det är lätt att stapla och snubbla över superlativen, när man ser Bentes pjäser som likaväl kan pryda ett antikt palats som hedersplats i villan.

– Jag jagar mönster, ofta arabiska. På semestrar i Italien kryper jag mest omkring på golven och jagar mönster, gärna tusenåriga, ler Bente som på sin fritid gärna jagar andra mönster, stickmönster, då hennes flinka fingrar inte ens kan vara stilla framför TV:n.

Det är med andra ord en välgjord, högkvalitativ utställning som väntar besökarna på Klippans konsthall med vernissage lördagen den 10 november. Utställningen pågår t.o.m. 15 januari 2017
©BMZ.se • Citera oss gärna men ange källan