Från Rosengård till Vita Huset

Åstorp 170523
Han står på Forbes lista över Europas unga mäktigaste män, alla icke fyllda trettio år - Malmöbon Siavosh Derakhti.  Hans livsresa från värsting, bråkstake med attitydproblem på Rosengård till social entreprenör, inspiratör och föreläsare, uppmärksammad av världens stora, saknar motstycke. Vid president Obamas Sverigebesök 2013 bad han själv uttryckligen att få träffa Derakhti.  

Siavoshs livsresa bevisar med all önskvärd tydlighet att ingenting är omöjligt - en tes han själv propagerar för med Zlatan som föredöme, förutom sig själv. Mer än någonsin behöver vi alla föredömen, allra främst våra unga som lever i utanförskap. Siavosh har arbetat med projekt mot utanförskap, intolerans, antisemitism, islamofobi och rasism. Hedersutnämningar och priser har följt i spåren.  Raoul Wallenbergs priset 2013 för “Unga mot antisemitism och
främlingskap, Årets Elsapris 2012, Individuell Människohjälps pris 2015, nominering till Årets hjältar 2014 samt inte minst var han sommarpratare i radion förra året. Där välsignade han både sin föräldrar och Sverige.  
I tisdags gästade han Åstorp under rubriken “Från Rosengård till Vita huset” som säsongens sista föreläsare i serien “Migration och mångfald”.

Integrationssamordnare Bobby Svitzer är arrangör för den uppskattade föreläsningsserien.. Det blev en intensiv, engagerande och interaktiv kväll på Kulturhuset utan en död sekund. Varje cell i hans fysionomi ändå ut i de många tatueringarna ångade av äkta engagemang som nådde hjärtat hos publiken på Kulturhuset Björnen.

– Alla är ett oavsett var vi kommer ifrån. Alla skall inkluderas. Jag  själv har dagligen fått frågan varifrån jag kommer, vilket skapade en identitetetskris som tonåring. Jag är ju så svensk man kan bli - född i Umeå av iranska föräldrar flera månader för tidigt. Det blev svåra komplikationer och operationer mina första månader men utan vår svenska sjukvård hade jag inte överlevt, berättade Siavosh som har Sverige att tacka för att han lever.


Integrationssamordnare Bobby Svitzer och Siavosh Derakhti

Vad är svenskt? Hur ser vi på terrorism? Hur tar vi emot våra nyanlända? Det var några av de frågor som riktades till publiken och ventilerades. Landet Lagom och dess Jantelag, svårigheten att prata med varandra var några av ämnen som debatterades. Hans föräldrar, pappan medicine doktor , mamman socionom och deras svårigheter att få jobb togs upp. Pappan fick aldrig jobb som läkare men gjorde lumpen här,  älskade Sverige och dess traditioner ändock - med alla midsommar- och svenska jultraditioner trots att familjen  är muslimer. Siavoshs egna bästa kompisar var judar och romer. Det säger ganska mycket om hans utsatthet .

– Skola, vård och omsorg borde det satsas mera på. Det är inte bara läkare som räddar liv! I mitt fall var det en lärare som såg mig som den jag är som räddade mig från missbruk och dåligt sällskap. Jag hade noll betyg i nian, toppenbetyg när jag slutade gymnasiet. Han gav mig självförtroende, trodde på mig. Han var stenhård men tog strid för mig. Ansåg att jag skulle bli en samhällsbrobyggare, ett ord som jag inte visste vad det betydde!

Siavosh sade sig tro på  större samarbete med offentlig sektor, kommun och näringsliv. Få människor att våga testa nya vägar, våga samtala, debattera mera… Påverka och lobba,tro...

– Man måste se och ta hand om folks kompetens, se långsiktigt, bygga broar. Hos Malmö kommun fick jag inget stöd t.ex. Men från president Obama... Vi är inte vana vid terror i Sverige men samhället gjorde sitt för folket på alla nivåer när terrorn slog till i Stockholm. 50 000 personer visade sin solidaritet… Min pappa präntade in att jag skulle vara glad att bo i möjligheternas land med fred, demokrati och jämställdhet. Jag är stolt över att vara svensk och att i olika sammanhang få representera Sverige, underströk Siavosh som anser att alla kan bli en Zlatan men i olika positioner.Om vi baralyssnade och lärde av varandra och inte var så rädda p.g.a okunskap.