Fr.v. Bröderna Kenneth, Stefan och Christer Andersson

BrA Invest, en affärsmässig framgångssaga

Åstorp 171204
BrA Invest har gett rejäla avtryck i Åstorp i mark, fastighetsförvärv och nybyggnationer och förändrat stora delar av samhällsbilden. Det mest påtagliga för allmänheten är Kv. Backsippans nybyggda höghus, som stolt reser sig som bygdens nya reklampelare vid Västra vägen.

Med en omsättning på 2 miljarder kronor och en stab på 1100 personer är BrA Invest en stark aktör i det lokala näringslivet, om inte den största. Förra året utnämndes de följdriktigt till Årets företagare i kommunen.
Men vad gör man egentligen i det eleganta, stora och ljusa komplexet skyltat med deras egen logga, kompletterad med BAB och 3Hus?
Industriområden känns kan lätt kännas som neutrala borgar om man inte tar en närmare titt bakom kulisserna.
Företagarna Åstorp bjöd in till ett besök.
Familjeföretaget med bröderna Christer, Stefan och Kenneth Andersson som startade 2001, har gjort en affärsmässigt sett mycket framgångsrik resa.
Det blev auditoriet av företagare och kommunfolk varse som besökte företagslunchen härom veckan. VD Kenneth Andersson höll ett späckat, mycket informativt föredrag om koncernens verksamhet i deras konferenslokal inför en publik som lyssnade med spänt intresse på BrA Invests framgångssaga, struktur och affärsområden.
– Framgång är planerad!
Vi vänder på alla stenar! Förändrar, utvecklar, förbättrar... Genom långsiktiga investeringar stärker vi och skapar mervärde i verksamheter inom bygg och fastighet, handel och industri. Vi bygger upp infrastrukturen i organisationen - system, organisation, maskiner och logistik.
Målgruppen är större företag med en omsättning 50 -100 miljoner. Kenneth Andersson berättade vidare att i de i idag har införlivat fem företag som bas i BrA Investgruppen: Fastighetsbolaget 3 Hus, BAB Byggtjänst, Dogman, KB Components och Draken i Reftele.
Från dessa har det sedan utvecklas ytterligare ett tiotal mycket aktiva dotterbolag. Allt är i ständig utveckling med avyttring och nyförvärv i rätt tid. För att ta en siffra ur en mängd kan nämnas att BAB:s utveckling sedan de övertog bolaget, vuxit från 207 miljoner till 900 miljoner i omsättning. Bland avvyttringarna kan nämnas Vikingland och Olofssons Hyvleri. Nytillskott är bl.a. Wellplast. Dogman har utökat med verksamhet i Mexiko och KB Components i Kina medan BAB Byggtjänst har fått två butiker i Norge.
– Vi utökar successivt vårt geografiska område men vår bas är och förblir i Åstorp, deklarerade Kenneth Andersson.


Ett av de två höghus i Backsippan som nyligen sto klara